fbpx
Skip to main content
lice

Ova tehnologija NE SME da padne u ruke VLADE - evo i zašto! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/censiCLICK
Tehnologija jedne američke kompanije za prepoznavanje osoba na fotografijama postala je jedna od glavnih tačaka sukoba Skupštine deoničara i menadžmenta firme, ali ne i jedina.

Na jučerašnjoj skupštini mali deoničari „Amazona“ raspravljali su o rekordnom broju predloga, nezadovoljni što Uprava nije htela da ih sasluša izvan zvaničnih kanala.

Čak dve rezolucije ticale su se tehnologije prepoznavanja lica „Rekognišn“, jer su predstavnici deoničara zabrinuti zbog mogućeg kršenja ljudskih prava u slučaju da njome počnu da se služe policija i obaveštajne službe.

NEVEROVATAN SNIMAK SA RUSKOG SATELITA! Ovako nešto NISTE VIDELI - naša planeta u VISOKOJ REZOLUCIJI (VIDEO)

NEVEROVATAN SNIMAK SA RUSKOG SATELITA! Ovako nešto NISTE VIDELI - naša planeta u VISOKOJ REZOLUCIJI (VIDEO)

SIROVA SNAGA i VISOKA TEHNOLOGIJA pretočena u ČELIK: Predstavljamo vam Ka-52 "Aligator" - Ruski LETEĆI TENK

SIROVA SNAGA i VISOKA TEHNOLOGIJA pretočena u ČELIK: Predstavljamo vam Ka-52 "Aligator" - Ruski LETEĆI TENK

I HRVATI UVODE VAR: Evo kad VIDEO TEHNOLOGIJA stiže u Srbiju (FOTO)

I HRVATI UVODE VAR: Evo kad VIDEO TEHNOLOGIJA stiže u Srbiju (FOTO)

-Jednostavno je previše rizika s tom tehnologijom u rukama vlada, rekla je direktorka Koalicije za odgovorne investicije Mari Bet Galager.

-Podstiče na opšte povećanje nadzora, pojačava predrasude u našem pravosudnom sistemu u SAD. Nemamo odgovarajuće ograde, upozorila je.

-Tehnologija bi omogućila masovan nadzor, čak i da je 100 odsto precizna, što, naravno, nije.

Galagerova kao glavni problem navodi da bi takva tehnologija mogla ozbiljno da promeni društvene navike ljudi.

-Ne želimo da je koriste organi reda zbog uticaja koji će imati na društvo - ljude bi moglo da obeshrabri da izlaze na javna mesta za koja misle da bi na njima mogli da budu praćeni.

„Amazon“ je svoj sistem ponudio na prodaju Američkoj imigracionoj i carinskoj službi, nakon čega su se protiv te tehnologije pobunila brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava, ali i sami zaposleni u „Amazonu“.

„Rekognišn“ na fotografijama može da prepozna osobe iz baze podataka, da proceni da li se na slikama nalazi „nepoželjan“ sadržaj, da razaznaje pol osobe, rasu, njeno raspoloženje i mnoge druge informacije. Zabrinuti deoničari predložili su dve rezolucije o kojima se juče raspravljalo - prva poziva na profesionalno istraživanje mogućih uticaja tehnologije ako bi se njome koristile državne agencije, a druga ide korak dalje i zahteva moratorijum na prodaju tehnologije vladama dok se potencijalne štete znatno ne umanje.

Sajber špijunaža uzima maha: I vaseljenski patrijarh na meti hakera

Sajber špijunaža uzima maha: I vaseljenski patrijarh na meti hakera

TRESE SE TRŽIŠTE TELEFONA! Samsungova tehnologija ukradena i prodata Kinezima

TRESE SE TRŽIŠTE TELEFONA! Samsungova tehnologija ukradena i prodata Kinezima

Dodatni problem s „Rekognišnom“ je što su neke testirane verzije imale ozbiljnih problema s prepoznavanjem žena i osoba tamnije puti. Dok bi bele muškarce sistem redovno prepoznao sa stopostotnom preciznošću, preciznost pada na samo 69 posto kada se radi o prepoznavanju Afroamerikanki.

Iako je kompanija u saopštenju utvrdila da se radilo o ranijoj verziji i da su nove verzije uklonile „predrasude“ iz sistema, te informacije nisu nezavisno potvrđene, a aktivisti za zaštitu ljudskih prava zabrinuti su da bi sistem mogao da napravi probleme manjinama.

Od 12 rezolucija o kojima se juče raspravljalo, čak devet je koordinisao Međuverski centar za korporativnu odgovornost, koalicija od oko 300 institucionalnih investitora koji pokušavaju da utiču na firme da preduzmu korake po pitanju zaštite ljudskih prava, polne i rasne različitosti i zaštite okoline.

Iako s većinom kompanija direktno razgovaraju i dolaze do zadovoljavajućih rešenja, „Amazon“ je pristajao samo na kratke telefonske razgovore koji su prolazili bez rezultata.

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Dragan's picture

Dragan

Molim vas pa ovo je zaista dobro. Zamislite da se neko stalno predstavlja u vaše ime. Ja imam od 2011 preko 70 procesa ni na jednom nisam bio jer zbog nanešenih povreda nisam mogao tako da sam slao uvek čoveka koji je ličio na mene. Ko je kriv ? Pa Brawisimo, sudije Radosave, jer nisu utvrđivali identitet

0 | 0
Dragan's picture

Dragan

Nastavak Takvi nazivi su bili po njihovim firmama. Onda sam vraćen kući i sa jednom l Ladom kupovao i preprodavao, pretežno svinje. Na tu Ladu svu zaradu kao i zajam sam ulagao a onda su mi sepet žita naplaćivali. Upustvo snajke i starijeg brata dok je ona svoju braću pomagala. Onda sam se oženio i započeo život ovde u nemačkoj. A potom sam putem E-mail dobijao slike i po 3 sata je trajao transf

0 | 0
Dragan's picture

Dragan

Supruga od Aleksandra velikog je bila Fatima i mnogi spisi (Aristotel je bio lični profesor kao i savetnik Aleksandru) svi ti spisi osvajanja završili su kod osvajača. Pa u samoj Srbiji postoje zatrpani gradovi pod zemljom. Koliki si gubitnik a da nisi svestan a sa samo malo razmišljanja i truda može se kompletna slika da promeni. 100 dana radiš a ne učiniš ništa a samo 1 sat reši sve kao 900 dana

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
18 Beograd