Skip to main content
Prodavnica

REVOLUCIJA U MARKETIMA! Nova tehnologija automatski prepoznaje kradljivce

Foto: Profimedia/ilustracija
Predviđanje nedozvoljenih radnji

Nedavno je najnovija bakalnica u gradu pokušavala da otkrije da li će ljudi kupiti, ukrasti ili ostaviti kesu kokica sa sirom.

Na njihovoj strani je 27 kamera i podaci o ponašanju kupaca.

Prodavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Prošlog meseca San Francisko je dobio prvu automatizovanu prodavnicu bez kasa, “Standard market”. Kupci koji su skinuli aplikaciju prodavnice mogu da uđu u radnju od 176 kvadratnih metara, uzmu šta im treba i odu. Na vratim ne postoji kasa, niti magnetna zaštita. Kamere identifikuju kupca i robu i određuju kada će ta roba otići sa tim kupcem.

U januaru, “Amazon” je u Sijetlu otvorio svoj prvi “Go market” bez kasirki, Od tada je otvorio još njih. Takođe, slična tehnologija se koristi i u Kini.

HAOS OKO LIDLA U SRBIJI NE PRESTAJE! Kupci od OSAM UJUTRU OKUPIRALI objekte koji se tek otvaraju za NEKOLIKO MESECI!

Cilj je predvideti i sprečiti krađu po prodavnicama, jer za razliku od “Amazonovih” radnji “Go” sa rampama za ulaz i izlaz nalik onom u metrou, “Standard market” ima otvorena vrata i čist put.

Predviđanje krađa podrazumeva mnogo podataka o kupcima od kojih dosta još uvek ne postoji. Zbog toga je nekoliko dana pre otvaranja “Standard marketa” Standard Cognition unajmio 100 glumaca da četiri sata kupuju u radnji. U Japanu, tim je radio sa regularnom prodavnicom, čije ime nije objavljeno, kako bi prikupili neophodne podatke. Standard Cognition je naveo da nisu prikupljali biometrijske podatke, što je nešto što brine stručnjake za privatnost.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd