Utorak 19. mar 2024.
prozor

Ovo je spisak gradova kojima su odobrene subvencije za stolariju: Neki su prošli na konkursu, a neki će morati sve iz početka

Foto: Shutterstock
Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije odnosno povećanju energetske efikasnosti biće potpisan u petak u Kraljevu

Umesto 54 miliona dinara Ministarstvo energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara. Svih 67 opština koje su ispunile uslove i podnele ispravnu dokumentaciju dobiće subvenciju od 25 odsto od države, piše u odluci o dodeli sredstava Ministarstva energetike, saznaju mediji.

Kako se navodi, umesto 54 miliona dinara Ministarstvo energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara. Svih 67 opština koje su ispunile uslove i podnele ispravnu dokumentaciju dobiće subvenciju od 25 odsto od države, piše u odluci o dodeli sredstava Ministarstva energetike.

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

DRŽAVA DAJE POLA NOVCA ZA PROMENU STOLARIJE! Troškovi manji za oko 300 evra, poznat termin potpisivanja prvih ugovora

DRŽAVA DAJE POLA NOVCA ZA PROMENU STOLARIJE! Troškovi manji za oko 300 evra, poznat termin potpisivanja prvih ugovora

BESKAMATNI KREDIT ZA PAORE: Nema zahtevne papirologije, ovo je sve što morate da uradite!

BESKAMATNI KREDIT ZA PAORE: Nema zahtevne papirologije, ovo je sve što morate da uradite!

Kako je navedeno, dodatna sredstva su obezbeđena zahvaljujući tome što je Grad Niš odustao od projekta unapređenja energetske efikasnosti rekonstrukcije i adaptacije Osnovne škole "Bubanjski heroji", dok je opredeljeno još 150.299.536 dinara „koja su neophodna da bi se finansirali programi u svih 67 jedinica lokalne samouprave čije su prijave ocenjene kao uredne“.

Najviše novca iz sopstvenog budžeta, po 10 miliona dinara opredelili su Beograd, Raška, Niš, Majdanpek, Zrenjanin, Valjevo, Stara Pazova, Smederevska Palanka, a još toliko je većina dobila i od Ministarstva energetike, izuzev Raške koju će resosno ministarstvo finansirati sa pet miliona dinara, dok će Zrenjanincima dati 7,4 miliona, a Nišu devet miliona. Užice je izdvojilo devet miliona, a još toliko će dobiti od ministarstva energetike. Po sedam miliona su izdvojili mali Zvornik i Leskovac, a toliko su dobili i državnih para. Šabac, Pirot, Loznica, Odžaci, Bač i Krupanj imaće na raspolaganju po 10 miliona, jer su po pet izvodjili smai, a još toliko će im biti uplaćeno na osnovu odluke Ministarstva enegretike.
Najmanje novca dobio je Kruševac koji je iz sopstvenih sredstava izdvojio 300.000, a još toliko je dobio od države. Nova Crnja je dobila pola miliona dinara, pa će njihovima građanima, uz subvenciju opštine na raspolaganju biti milion dinara.

Sredstva za svih 67 opština

- Ukupna raspoloživa sredstva podsticanja energetike za realizaciju programa iznose 54 miliona dinara. Međutim, na javni poziv je pristiglo 67 prijava jedinica lokalne samouprave koje su ocenjene kao uredne i koje su obezbedile sopstvena sredstva u budžetu za finansiranje programa. Imajući u vidu veliko interesovanje opština i gradova da kroz programe finansijski podstaknu energetske sanacije stambenih objekata i činjenicu da je energetska efikasnost i racionalna upotreba energije u javnom interesu Republike Srbije i od posebnog je značaja za državu kao i ciljeve ostvarivanja uštede energije, sigurnost snabdevanja energijom i smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i kimatske promene ministarstvo je preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj programa - navedeno je u obrazloženju.

Na konkurs Ministarstva eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su odbijeni oni koji nisu dostavili kompletnu dokumentaciju ili koji nisu imali sredstva iz sopstvenih budžeta za učešće u projektu. S obzirom da polovinu sredstava obezbeđuje država, odnosno po 25 odsto ministarstvo energetike i lokalne samouprave, a drugu polovinu građani, to znači da će za ovu namenu biti ukupno utrošeno oko 920 miliona dinara.

- Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije odnosno povećanju energetske efikasnosti biće potpisan u petak u Kraljevu - najavljeno je danas iz ministarstva rudarstva i energetike.

Rečeno je da sada predstoji raspisivanje još dva javna poziva koje će raspisati lokalne samouprave – za izbor firmi koje će izvoditi radove, a kasnije i za građane koji će konkurisati za subvencije.

Opštine koje će učestvovati u projektu zamene stolarije su:

Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Opštine čije su prijave odbijene su:

Apatin, zbog neblagovreme prijave. Kao neuredne su navede prijave lokalnih samouprava: Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac. Zbog toga što, kako piše u odluci, sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom odbijene su opštine Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd