fbpx
Skip to main content
Švedska

Ovo je bila zemlja JEDNAKIH, a sada su je uništili SUPERBOGATAŠI

Foto: Profimedia/ilustracija
Naveći deo bogatstva koncentrisan je u jedan odsto najbogatijih

Švedska je dugo spadala u zemlje sa najmanjom ekonomskom nejednakošću u svetu, ali u poslednjih 30 godina jaz između bogatih i siromašnih i tamo je porastao.

Škoti SPREMNI da brane svoj najvoljeniji BREND: Od njega nikad neće odustati!

OVA država traži poštare i radnike iz Srbije: Prosečna plata VEĆA od 800 evra

Od 1980-tih godina, razlike u prihodima više su se povećale u Švedskoj nego u bilo kojoj članici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pokazuju dostupni podaci.

Švedska
Foto: Profimedia

U izveštaju objavljenom ranije ove godine OECD je analizirao koeficijent Gini - indeks razlike u prihodima unutar zemlje, pri čemu indeks 0 oznava maksimalnu jednakost, a 100 maksimalnu nejednakost. Stručnjaci su ustanovili da se indeks Gini u Švedskoj povećao sa 20,9, koliko je iznosio 1980. godine, na 27,3 (podaci od 2013 pa nadalje).

Ekonomska jednakost u Švedskoj pogoršala se usled povećanja prihoda najbogatijih. Sve dohodovne grupe u Švedskoj beleže rast dohotka posle 1990-tih, ali je on nejednak: dok su se prihodi deset odsto ljudi koji najviše zarađuju povećali za 60 odsto, oni sa najnižim prihodima imali su rast od svega 20 odsto.

SVET JE U OPASNOSTI: Ukoliko se OVO ne reguliše, svima nam preti nova KATASTROFA!

Naveći deo bogatstva koncentrisan je u jedan odsto najbogatijih. Procenjuje se da se njihov udeo u bogatstvu udvostručio između 1975. i 2006.

"Gardijan" prenosi da je Švedska pokrenula borbu protiv ekonomske nejednakosti tako što je otvorila centre za pomoć porodicama kojima je ona najpotrebnija.

Švedska prevoz
Foto: Profimedia

Iako se ekonomska nejednakost povećala, ona je u Švedskoj i dalje relativno mala u poređenju s drugim zemljama OECD. Čile ima gotovo dvostruko veći Gini indeks nego Švedska i, zajedno sa Meksikom i Turskom, nalazi se na samom vrhu liste zemalja OECD s najvećim ekonomskim razlikama u 2013.

Švedska i dalje spada u zemlje koje se najuspešnije bore za rodnu jednakost (zajedno s drugim nordijskim zemljama).

Ovome se nisu nadali: Od danas na snazi zakon koji će pogoditi SVE PEVAČE!

Godine 2015. Švedska je vodila na indeksu Evropskog instituta za rodnu jednakost i bila je šesta na indeksu rodne jednakosti Programa za razvoj UN. Godine 2016. zauzela je četvrto mesto na Global Gender Gap indeksu Svetskog ekonomskog foruma.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd