Utorak 19. mar 2024.
vucic

"PA PREZNOJIO SE, MOJE JE DA IZVRŠIM PRITISAK" Ovako je tekao razgovor Vučića i generalnog direktora - "Malo više uložite, šta je problem?!"

Foto: TV Pink/Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na deonici autoputa "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, na najdužem tunelu Laz, kroz planinu Jelicu, koji će imati dve cevi duge po skoro tri kilometra.

Ova deonica duga 31 kilometar najzahtevnija je na pravcu do Požege, imaće tri tunela i 35 mostova, što je otprilike trećina dužine te deonice, a Vučić je zamolio predstavnike kineske kompanije C C C C da ako mogu završe radove do 19. decembra ili najkasnije do Nove godine ili Božića.

Kinezi su upoznali Vučića da imaju problem sa geologijom odnosno terenom u izvođenju radova na drugom tunelu - Munjino brdo.

Predsednik je, ipak, bio uporan i u polušaljivom tonu "pregovarao" sa generalnim direktorom CCCC Džangom Sjaojuenim ubeđujući ga da se potrude i da mu obeća da će ceo autoput biti završen najkasnije do Božića.

"NEĆU DA ODEM ODAVDE, NISI UPOZNAO TVRDOGLAVIJEG OD MENE" Vučić poručio Džangu da NE ODUSTAJU od cilja (FOTO)

"NEĆU DA ODEM ODAVDE, NISI UPOZNAO TVRDOGLAVIJEG OD MENE" Vučić poručio Džangu da NE ODUSTAJU od cilja (FOTO)

PREDSEDNIK NAJAVIO IZGRADNJU NOVOG AUTOPUTA! U toku je tenderska procedura, radovi kreću u Avgustu (FOTO/VIDEO)

PREDSEDNIK NAJAVIO IZGRADNJU NOVOG AUTOPUTA! U toku je tenderska procedura, radovi kreću u Avgustu (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije obišao radove na auto-putu E-763: Najavljeno - do CRNOGORSKE GRANICE ZA DVA SATA I 15 MINUTA (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije obišao radove na auto-putu E-763: Najavljeno - do CRNOGORSKE GRANICE ZA DVA SATA I 15 MINUTA (FOTO/VIDEO)

Evo kako je tekao razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora CCCC Džanga Sjaojuenima.

- Obećaj Džang da će biti auto-put do 19. decembra, jel ostaje naš dogovor?

- Trudićemo se da bude urađeno.

- Da ponovim, ja ovde dolazim na Svetog Nikolu, to mi je slava. Jel ja tad mogu da se vozimauto-putem Požega - Čačak ili ne mogu? Pusti me tog trudiću se, svašta sam se ja trudio, hteo sam i košarkaš da budem pa nisam mogao.

- Nisam rekao da neću raditi, svi se trudimo stvarno da ostvarimo taj cilj - bio je dolsedan Džang.

- Čim nećeš da potvrdiš, znači da nećeš.

dzang
Foto: TV Pink/Printscreen

- Trudimo se.

- Hoće da bude? Imaš novih 12 dana do 31. decembra da bude gotovo.

- Trudimo se.

- 31. decembar može, ili ne može? - bio je uporan predsednik. Tebi je neprijatno? Meni nije, jer ovo je jedini način da uradimo to, pusti to što ljudi misle da sam ja loš. Suština je da probam oda završimo.

- Od kada sam obećao, u svakom trenutku razmišljam samo o tome i na koji način to da uradimo.

- Znam ja to, ti si fantastičan čovek, najbrže i najbolje radiš. Sve sam ja to razumeo. Znam da se mučiš i razmišljaš. Ja samo pitam da li ste vi u stanju da istopite planinu Jelicu, samo je pitanje vaše volje i uloženih snaga. Malo više uložite, zaradićete na drugom ugovoru malo više, šta je problem?

- Ako vam kažem da se trudimo, nećete biti zadovoljni.

- Trud poštujem, ali to nije ozbiljan odgovor. Neću da odem odavde, ali moraćeš da prihvatiš, nisi upoznao tvrdoglavijeg čoveka od mene - kazao je Vučić Džangu, ne odustajući od cilja. 

Posle gotovo desetominutnog ubeđivanja, Vučić i Džang su se rukovali, čime su kineski izvođači potvrdili da će autoput Preljina - Požega biti najkasnije završen do 7. januara.

rukovanje
Foto: TV Pink/Printscreen

Na konstataciju nekog iz mase da se Đang "preznojio" posle rzagovora, predsednik je rekao:

- Pa preznojio se, on je odgovoran čovek, on je divan čovek. Smao što im je ovo na Munjinom brdu napravilo problem, moje je da izvršim pritisak koliko mogu - rekao je Vučić.

Vučić je kazao Džangu da je ranije obećao građanima da će biti gotovo autoput do Svetog Nikole, ali je napomenuo da je po ugovoru rok do polovine 2023. godine i da će i malo pomeranje završetka radova biti značajno pre roka.

Predsednik je kazao da Džangu da će se vrlo brzo ići i na potpisivanje sa ugovora sa tom kompanijom za nastavak autoputa ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara.

- To će biti važno naročito za Arilje, Ivanjicu i Sjenicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Jeste li spremni, valjda neće biti cena veća od 1,5 milijardi evra - upitao je Vučić.

Džang mu je ogovorio da će otprilike biti ta cena, na šta se Vučić nasmejao. Vučić je dodao da će se graditi i nastavak autoputa ka Užicu.

Obilasku radova prisustvovali su i minitar građevine Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak,ambasadorka Kine Čen Bo, kao i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

Na delu Koridora 11 od Preljine do Požege biće izgrađeni tuneli Laz, Munjino Brdo i Trbušani sa po dve odvojene tunelske cevi u ukupnoj dužini od 11,8 kilometara.

Radovi će, prema ugovoru sa kineksom kompanijoj Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani (CCCC) koštati 450 miliona evra.

Završetaka ovog dela autoputa Miloš Veliki omogućiće da se od Čačka do Požege stigne za pola sata.

Kada deonica bude završena, kineks akompanija će nastaviti gradnju Koridora 11 od Požege ka granici sa Crnom Gorom. Ta deonica duga je 107 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 1,5 milijarde evra.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd