Skip to main content
strujomer

NEVEROVATNO: Ovoliko kilovata proguta klima-uređaj

Foto: Profimedia
Visoke temperature ove godine naterale su mnoge građane da uključuju svoje klima-uređaje, a o paprenim junskim računima za električnu energiju razmišljaće kada sledećeg meseca stignu uplatnice.

Trebalo bi da znaju da na računima onih domaćinstva koja su se čitavog meseca protiv tropskih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje, može naići i po 4.000 dinara više.

Zbog velikih vrućina, majstori za klima-uređaje su prethodnih dana imali pune ruke posla. Na njihov dolazak čeka se i po nekoliko dana, a " za ruke" valja pripremiti barem 2. 500dinara.

Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto, mogu da se rashlade, ali treba da se pripreme i za veće račune.

STRANCI HRLE U SRBIJU ZBOG ZDRAVSTVENOG TURIZMA: Oko 60 ordinacija već ispunjava sve standarde

STRANCI HRLE U SRBIJU ZBOG ZDRAVSTVENOG TURIZMA: Oko 60 ordinacija već ispunjava sve standarde

REŠENJE PROBLEMA VELIKOG GRADIŠTA: Vodovod za sva naselja

REŠENJE PROBLEMA VELIKOG GRADIŠTA: Vodovod za sva naselja

Bolja otkupna cena crvenog zlata: Za kilogram maline OVE GODINE I DO 150 DINARA!

Bolja otkupna cena crvenog zlata: Za kilogram maline OVE GODINE I DO 150 DINARA!

- Upotreba klima uređaja u stanu može znantno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju - naglašavaju stručnjaci za energetiku.

Visokoenergetski efikasan klima-uređaj troši u proseku kilovat-čas električne energije za sat rada. Za dvanest sati rada, račun raste skoro 106 dinara, a mesečno na 3.155 dinara. Kada se uračunaju akciza i PDV, trošak nastao zbog rashlađivanja premašuje 4. 000 dinara.

- Uređaj za rashlađivanje snage jedan kilovat-čas, koji se svakog dana u mesecu koristi po pet sati, potroši 150 kilovat - časova - kažu u EPS.

Kako se klima uređaji uključuju uglavnom tokom dana, potrošači moraju da znaju da će te potrošene kilovate plaćati po dvevnoj, skupljoj tarifi.

Klima
Foto: Profimedia

Cena zavisi od zone u kojoj kao potrošači pripadaju. Taako je kilovat čas u zelenoj zoni, koja predviđa potrošnju do 350 kilovata, u višoj tarifi šest dinara. U plavoj zoni gde je limit 1.600 kilovata, cena je devet dinara, a duplo više je u crvenoj zoni, gde spada najveća potrošnja, veća od 1.600 kilovata.

Koliko su ove temeperature uticale na potrošnju električne energije u Srbiji i da li je došlo do njenog rasta, nije poznato jer, kako EPS tvrdi, jedino oni raspolažu podacimka o ukupnoj potrošnji električne energije na nivou Srbije.

Da li ćete ove godine priuštiti sebi letovanje?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd