fbpx
Skip to main content
Novac za nekretnine.

PANČEVO POPULARNIJE OD BEOGRADA? Svi kupci odlaze u ovo mesto, cene stanova skočile za 50 odsto

Foto: Profimedia
Da je Pančevo postalo popularno mesto u koje se Beograđani tokom poslednjih godinu dana najčešće sele, najpre se može videti po rastu cena nekretnina u ovom gradu.

Cena kvadrata porasla je i više od 50 odsto, a stručnjaci ističu da se to ne odnosi samo na novogradnju, jer su trenutno i prodavci starogradnje drastično digli cene kvadrata.

Pre svega, zbog svoje lokacije na otprilike 19 kilometara od Beograda, preciznije svega 20-ak minuta vožnje, ali i razvoja infrastrukture, Pančevo je doživelo pravu "eksploziju cena kvadrata" poslednjih godina.

Prosečne plate i cene goriva u regionu: Koliko Srbi rade za pun rezervoar, a koliko je potrebno komšijama?

Prosečne plate i cene goriva u regionu: Koliko Srbi rade za pun rezervoar, a koliko je potrebno komšijama?

SRPSKA JABUKA OVE GODINE ZAVRŠIĆE NA EVROPSKOM TRŽIŠTU: Voćari konačno zadovoljni cenom, a potražnja nikad veća (FOTO)

SRPSKA JABUKA OVE GODINE ZAVRŠIĆE NA EVROPSKOM TRŽIŠTU: Voćari konačno zadovoljni cenom, a potražnja nikad veća (FOTO)

RAD OD KUĆE ZAPALIO ALARM NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Nema ko da iznajmi poslovni prostor

RAD OD KUĆE ZAPALIO ALARM NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Nema ko da iznajmi poslovni prostor

Da je tako, potvrđuje i Anita Pešić, produkt menadžer sajta Nekretnine.rs. Ona ističe da kupce iz Beograda privlači pozicija ovog mesta, sa više od 120.000 stanovnika, zatim razvijena infrastruktura, 20 vrtića, 10 osnovnih i osam srednjih škola.

- Svi ovi činioci, kao i sama povećana potražnja za novogradnjom, doveli su do rasta cene kvadrata u Pančevu više od 50 odsto. Pre par godina cena novogradnje je bila oko 800 do 950 evra po kvadratu, a danas kvadat košta između 1.100 i 1.400 evra - objašnjava Pešić.

U Pančevu se, kako kaže, na svakom koraku grade nove zgrade, a da zainteresovanih kupaca definitivno ima pokazuje i to što investitori većinu stanova prodaju pre završetka izgradnje.

Ipak ističe da se još jedna promena trenutno dešava na tržištu nekretnina u Pančevu. Prodavci starogradnje, takođe, drastično su digli cene kvadrata. Tako, sa prosečnih 500 ili 600 evra po kvadratu, sada pojedini prodavci cene svoje stanove u starogradnji od 700 do 900 evra po kvadratu.

- Mnogi se slažu da je ovaj skok bezrazložan i nerealan, jer nije isto kupiti novoizgrađen stan i stan u zgradi iz šezdestih ili osamdesetih godina. Trenutno je ponuda stanova u starogradnji jako mala, ono što je na prodaju ima dosta višu cenu, pa samim tim slabo dolazi i do realizacija prodaja - navodi Pešić.

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

Razvoj infrastrukture diže cenu kvadrata

Poboljšanje infrastrukture oduvek je uticalo na razvoj mesta, kao i na rast cena stanova i kuća. Da će cene da rastu zbog ulaganja u lokalne i regionalne puteve, izjavio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Kvadrat životnog prostora će rasti u Pančevu. Videćete za godinu dana da će za 100 do 300 evra biti skuplji kvadrat. Svakome će da skoči cena imovine zbog svega što je država radila - istakao je on.

Tokom poslednjih desetak godina u Pančevu su renovirani sportski centar, Narodna bašta, plaža na Tamišu, otvoreno je i više velikih marketa i tržnih centara. Pančevci su dobili i brojne sportske objekte, bazene i teretane, a jedino što eventualno nedostaje su privatni vrtići.

Do Pančeva iz Beograda brže nego do nekih delova prestonice

Koliko god zvučalo čudno, do Pančeva se može lakše i brže stići iz centra Beograda nego do mnogih drugih delova grada.

Od Glavne autobuske stanice u gradu na Tamišu do Pančevačkog mosta u Beogradu stiže se autobusom za oko 25 minuta, a za još 10 do 15 do gotovo svih centralnih destinacija u prestonici.

Autobusi ATP-a na liniji Pančevo - Beograd polaze na svakih pola sata, a u vreme jutarnjeg i poslepodnevnog špica i na 15 minuta.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-3 Beograd