Skip to main content
svinje

PANIKA se širi Evropom: Komšije zabranile uvoz SVINJSKOG MESA zbog OPAKE BOLESTI

Foto: Profimedia/ilustracija
Reč je o zaraznom oboljenju kod domaćih i divljih svinja koje je teško kontrolisati

Crna Gora je zabranila uvoz svinjskog mesa iz zemalja Evrope u kojima se pojavila bolest afrička kuga, s ciljem sprečavanja širenja bolesti, saopšteno je iz Uprave za bezbednost hrane.

Zabrana se odnosi na pošiljke poreklom iz Mađarske, Litvanije, Letonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Češke, Italije region Sardinija, i drugih država u kojima, prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja, postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja.

Zabrana uvoza i tranzita se odnosi na žive domaće i divlje svinje, zatim semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija poreklom od domaćih i divljih svinja, i svežeg i zamrznutog mesa istog porekla.

Odluka se odnosi i na proizvode od mesa poreklom od domaćih i divljih svinja, osim mesa koje je termički tretirano u hermetički zatvorenoj posudi, konzerve.

Svinje
Foto: Profimedia

- Isto tako i na svu kožu poreklom od domaćih i divljih svinja, osim štavljene i trofeja koji nisu podvrgnuti tretmanu kojim se uništava virus afričke kuge svinja, te na neprerađene nusproizvode poreklom od domaćih i divljih svinja - pojašnjavaju iz Uprave.

Bolest afrička kuga registrovana je kod mađarskih svinja. Reč je o zaraznom oboljenju kod domaćih i divljih svinja koje je teško kontrolisati, ali koje nije opasno za ljude i druge životinje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
20 Beograd