fbpx
Skip to main content
azotara

PAO DOGOVOR! Samostalni sindikat Azotare: Svi radnici dobiće otpremnine!

Foto: Profimedia
Odluka o uvođenju stečaja trebalo bi da donese Privredni sud Pančeva

Predsednik Samostalnog sindikata u pančevačkoj Azotari Radiša Živanović rekao je da će otpremnine zbog uvođenja stečaja u tu fabriku dobiti svih 975 zaposlenih, među kojima je i 181 radnik koji je primljen 1. januara 2014. godine kada je na snagu stupio Zakon o zabrani zapošljavanja.

Predstavnici države juče su pokušali da ospore pravo na otpremnine za 181 radnika, koje je fabrika posle dve godine rada na određeno vreme morala da zaposli na neodređeno vreme, baš na dan kada je na snagu stupio Zakon o zabrani zapošljavanja.

- Pošto su ti radnici bili potrebni, nismo mogli da ih otpustimo, već su primljeni na neodređeno vreme -  rekao je Živanović.

On je, posle sastanka Radne grupe za tu fabriku u Ministarstvu energetike rekao da je postignut dogovor da i ti radnici dobiju otpremnine kao i 68 radnika koji ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju.

Soroš stigao u Srbiju: Evo s kim se prvo sastao (FOTO)

- Radnici koji imaju uslov za penziju dobiće otpremnine koje su predviđene Kolektivnim ugovorom fabrike i biće nešto manje nego za ostale zaposlene -  rekao Živanović.

Izjašnjavanje za jedan od tri modela otpremnina u Azotari je završeno, a najveći broj radnika je, prema njegovim rečima, prihvatio model po kome će ona iznositi trećinu zarade zaposlenog za godinu staža.

Ponuđeno je bilo još i 200 evra po godini staža ili za zaposlene koji imaju preko 15 godina staža šest prosečnih plata u Srbiji. Otpremnina po prvom i drugom modelu ne sme da pređe 8.000 evra.

Tender za PKB do 15. avgusta, radnicima otpremnine po godini staža?

Ministarstvo privrede je, kako je rekao Živanović, dozvolilo i dodatni iznos od po 100 evra po godini staža, pod uslovom da ukupna otpremnina ne bude veća od 12.000 evra. Živanović je rekao da je ovih dana dosta radnika Azotare na godišnjem odmoru i da se proces rada te fabrike privodi kraju. 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ranije je rekao da će fabrika biti konzervirana i ponuđena na prodaju. 

Odluka o uvođenju stečaja trebalo bi da donese Privredni sud Pančeva 10. avgusta za kada je zakazano ročište o razmatranju razloga za stečaj, što je bila preporuka Međunarodnog monetarnog fonda zbog prezaduženosti fabrike od preko 200 miliona evra. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd