fbpx
Skip to main content
Pariz

Pariz pozdravio trgovinske pregovore sa SAD, ali OVO NE ŽELE

Foto: Profimedia
Oglasio se francuski ministar finansija

Francuska pozdravlja trgovinske pregovore EU sa Vašingtonom, ali ne želi da uđe u pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o slobodnoj trgovini, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno le Mer.

- Svaka strana, i Evropljani i Amerikanci, moraju da dobiju nešto u ovim pregovorima. Svaki trgovinski sporazum mora da se zasniva na reciprocitetu - rekao je Le Mer, a prenosi agencija Rojters.

Oblast poljoprivrede, ističe, mora ostati van svih trgovinskih pregovora, jer Evropa ne može da olabavi svoje norme vezano za bezbednost hrane i ekologije, dok bi svaki dogovor, kako kaže, trebalo da omogući Evropi pristup američkom tržištu javnih nabavki.

- Ne želimo da uđemo u pregovore o sveobuhvatnom sporazumu - poručio je Le Mer, navodeći da je neuspeh u ostvarivanju napretka na planu postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini u prošlosti, ukazao na ograničenost potencijalnog sporazuma.

Vašington
Foto: Profimedia

Le Mer kaže i da Vašington treba da napravi gest dobre volje kada je reč o tarifama koje je Tramp u junu uveo na uvoz evropskog aluminijuma i čelika.

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker dogovorili su juče u Vašingtonu održavanje trgovinskih pregovora o smanjenju tarifa.

Francuska je pozvala Trampa da, pre početka bilo kakvih trgovinskih pregovora, povuče carine na čelik i aluminijum, navodeći da bi EU trebalo da odbije da pregovara "sa pištoljem prislonjenim na čelo".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
3 Beograd