fbpx
Skip to main content
vlada-srbije

PARNIČARI, NEMA VIŠE TAKSI! Novi zakon stupio na snagu, ukoliko ispunjavate jedan uslov troškovi za postupak SE BRIŠU!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Stranke u sporovima pred sudovima u Srbiji od danas će biti oslobođene plaćanja svih sudskih taksi, ako do zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu reše spor medijacijom, sudskim poravnanjem, priznanjem ili odricanjem od tužbenog zahteva.

Ovo su osnovne novine koje donosi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama koji je danas zvanično počeo da se primenjuje.

Kraj čekanju na šalterima: OVAJ DOKUMENT više nećete morati da VADITE IZNOVA!

To znači da će troškovi za postupak biti obrisani bez obzira što su stranke već pokrenule spor, ako se odluče za mirno rešenje spora zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu.

Sud
Foto: Profimedia/ilustracija

Troškovi medijacije, odnosno taksa za medijaciju, je daleko manja od sudske takse, a tarife je propisalo Ministarstvo pravde Srbije.

Iako će se na ovaj način znatno smanjiti prihod od sudskih taksi, pozitivan efekat država vidi u mirnom rešenju spora, jer će se na taj način ubrzati rad sudova i unaprediti medijacija.

Kinezi sklapaju slagalicu: Prvo RTB Bor, sada i rudnik zlata

Od rešavanja sporova medijacijom korist će videti i pridrednici i građani.

Privreda je na taj način pošteđena vođenja dugotrajnih, neizvesnih i skupih sudskih postupaka, privrednicima je omogućeno brže ostvarenje prava i poslovnih interesa, uz istovremeno rasterećenje sudova, koji mogu brže i efikasnije da postupaju u parnicama u kojima medijacija nije moguća.

Izmene i dopune Zakona o sudskim taksama uticaće i na fizička lica, koja su stranke u postupku.

Naime, odlaganje plaćanja troškova na tužbu i odgovor na tužbu do dana zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu i oslobađanje od plaćanja takse ukoliko se parnični postupak okonča do dana zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu posredovanjem, sudskim poravnanjem, priznanjem tužbenog zahteva ili odricanjem od tužbenog zahteva, doprineće smanjenju nepotrebnih troškova stranaka koje stvaraju dugotrajni parnični postupci i doprineće brzom i mirnom rešavanju spornih odnosa.

Vučić poručio: Za krizu se pripremamo povećanjem deviznih rezervi

Jedan od efekata ovih izmena, kako se očekuje, trebalo bi da bude rasterećenje sudova, posebno osnovnih sudova u kojima je povećan priliv predmeta koji se pre svega odnose na takozvane "masovne sporove", potraživanja protiv države, organa lokalne samouprave, javnih preduzeća čiji je osnivac država i drugih organizacija i pravnih lica koja se finansiraju iz budžeta.

Sudija
Foto: Profimedia/ilustracija

Na osnovu dosadašnjih Godišnjih izveštaja o radu medijatora, u najvećem broju postupaka vreme trajanja postupka medijacije kraće je od mesec dana (65,1 procenat).

U 29,5 odsto slučajeva vreme trajanja postupaka je od jednog do tri meseca, dok u izuzetno malom broju postupaka, (5,4 odsto), postupak traje duže od tri meseca.

VUČIĆ OTKRIO O ČEMU ĆE PRIČATI SA PUTINOM KADA DOĐE U SRBIJU: Prva tema biće Kosovo, ali ne samo to

To je svakako značajno kraće vreme nego u slučaju "klasičnog" postupka pred sudovima gde "svada komšija oko međe" može trajati godinama.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd