fbpx
Skip to main content
Zastave Turske i SAD

Peking čuva leđa Ankari: Kina pružila podršku Turskoj zbog sankcija SAD

Foto: Profimedia/ilustracija
Napeta situacija

Kina je pružila danas moralnu podršku Turskoj povodom problema s kojima se suočava Ankara zbog krize nacionalne valute i sankcija SAD-a, poručivši da veruje da će zemlja prevazići "privremene" ekonomske poteškoće, što je prvi komentar Pekinga na ovu temu.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je navelo u kratkom saopštenju da je registrovalo "novi pravac" turske ekonomije i njenih spoljnih odnosa, prenosi agencija Rojters.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan
Foto: Profimedia

- Turska je važna država s tržištem u usponu, koja ostajući stabilna i razvijajući se doprinosi regionalnom miru i stabilnost - dodalo je ministarstvo.

- Kina veruje da je Turska sposobna da prevaziđe privremene ekonomske poteškoće i nada se da relevantne strane mogu da ublaže međusobne razlike kroz dijalog - poručilo je kinesko ministarstvo, aludirajući na aktuelne tenzije između Turske i SAD.

Državna novinska agencija Sinhua izvestila je prošlog meseca da je turski ogranak kineske državne Industrijske i komercijalne bankle (ICBC) potpisao sa Turskom sporazum o finansiranju vredan 3,8 milijardi dolara na forumu u Ankari, ali nije objavila nikakve detalje.

Kina i Turska su razvile tešnje veze nakon što su prevazišle spor ok tretmana Ujgura, muslimanske manjine koja govori turski jezik, a žive u zapadnom delu Kine u Sinđijangu, dodaje britanska agencija.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd