fbpx
Skip to main content
pelet

PELET SVE VIŠE TRAŽEN: Ugalj i dalje dominantan među čvrstim gorivima, drva "idu" standardno dobro

Foto: Profimedia
Potražnja za peletom ove grejne sezone je dvadeset odsto veća nego lane

Sezona nabavke čvrstog ogreva u Srbiji još nije u punom zamahu zbog miholjskog leta. Ipak, iako ugalj i dalje dominira kao najčešći, trgovci ogrevom ističu da raste i potražnja za peletom i kotlovima na pelet, što ohrabruje, imajući u vidu da je reč o ekološki zdravijem energentu.

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

UPOZORENJE ZA SVE STOČARE U SRBIJI: Postoji velika opasnost od širenja bolesti koja može izazvati pomor svinja

UPOZORENJE ZA SVE STOČARE U SRBIJI: Postoji velika opasnost od širenja bolesti koja može izazvati pomor svinja

DOBRE PROGNOZE ZA PRIVREDU SRBIJE: Svetska banka optimistična za našu zemlju, ali ne i za region

DOBRE PROGNOZE ZA PRIVREDU SRBIJE: Svetska banka optimistična za našu zemlju, ali ne i za region

Vreme nakon početka školske godine i ostavljanja zimnice označava početak masovne nabavke ogreva za predstojeću zimsku sezonu. Snabdevenost stovarišta ugljem, koji je u Srbiji najzastupljeniji čvrsti energent, solidna je ali, kako ističu prodavci, prodaja se još nije zahuktala.

- Promet još nije u takvom obimu kao što smo navikli u oktobru. Prethodna topla zima je uticala da ostane zaliha, a i sadašnje miholjsko leto doprinosi tome da potrošači još nisu masovno krenuli u nabavku – priča Nebojša Radulović sa beogradskog stovarišta uglja "Beoiskra".

Cene uglja sa prevozom do kupca kreću se od 7.500 i 8.500 dinara za tonu najjeftinijih "kolubare" i "kostolca", do 14.500, 15.500 i 18.000 dinara za tonu visokokaloričnih i kvalitetnih "banovića", uglja "soko" i "resavica".

- U odnosu na prethodne godine, veće interesovanje imamo za te kvalitetnije vrste uglja, naročito "soko", tako da se više sirova "kolubara" ne prodaje u najvećem obimu. Ipak, pravu sliku o prometu imaćemo kad zahladi – konstatuje Radulović.

Što se tiče peleta, koji je ekološki najzdravija vrsta čvrstog ogreva, njegovi trgovci u distributivnim centrima kažu da je interesovanje za njim preko cele godine na visokom nivou, uz procenu da je potražnja veća za 20 odsto u odnosu na lane. Cene, zavisno od proizvođača i vrste, kreću se od 180 do 220 evra za tonu.

- Pet tona peleta u zimskoj sezoni dovoljno je za grejanje stambenog objekta ozbiljne kvadrature, čime se menja 20 kubika drveta ili 10 tona uglja, koji zahtevaju dodatne troškove od prevoza do istovara, tako da je reč o sada povoljnoj investiciji, da se ne govori o tome koliko je taj energent čistiji i lakši – kažu trgovci ovim ogrevom.

grejanje ruku kraj peći
Foto: Profimedia/ilustracija

S obzirom da je ugalj najdominantniji kao ogrev u individualnim ložištima, a na taj način i najveći izvor aerozagađenja tokom grejne sezone, ohrabruju podaci i proizvođača kotlova na pelet da sve više domaćinstava nabavlja ta grejna tela čija se cena, zavisno od snage i površine koje treba da zagreju, kreće od 85.000 do 280.000 dinara. U firmi "Kepo" u Kosjeriću tako kažu da su praktično već rasprodali i decembarsku proizvodnju svojih kotlova, a da najveću prodaju beleže u Valjevu, gradu koji je godinama jedan od onih sa najzagađenijim vazduhom.

- Evidentno je da se korisnici koji su se grejali na čvrsto gorivo najlakše odlučuju da pređu na pelet, jer je dosta jednostavniji i komforniji sistem grejanja. Međutim, usled porasta cene ostalih energenata, neretko se dešava da i neko ko se ranije grejao na struju ili naftu, odluči za grejanje na pelet. Kao proizvođači grejnih tela na pelet putem naših kanala plasiramo informativne tekstove o važnosti pravilne upotrebe drvnih goriva radi postizanja maksimalne energetske efikasnosti i uštede, ali i u cilju očuvanja životne sredine – kaže Ivana Stevanović Ristić iz službe prodaje "Alfaplama" iz Vranja.

Proizvođači kotlova na pelet poslednjih godina kupcima omogućavaju i program GEFF za subvencionisanje kupovine preko banaka, kojim se ostvaruje i mogućnost povraćaja novca u iznosu od 15 do 20 odsto vrednosti kredita.

Ogrevno drvo

Kada je u pitanju ogrevno drvo, cena kubika se kreće od 4.000 do 5.000 dinara "na putu", dok cena sa prevozom do kupca raste do 6.000-6.500 dinara po kubiku.

- I to je malo koliko nema ljudi koji rade u šumi - kažu trgovci ogrevnim drvetom.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd