fbpx
Skip to main content
Agencije za rejtinge

Dobre vesti krajem godine: Srbiji potreban još jedan korak za dobijanje investicionog rejtinga

Foto: Profimedia
Sledeće godine možemo da očekujemo privredni rast od četiri odsto.

Agencija “Standard i Purs” povećala je kreditni rejting Srbije sa nivoa BB na BB+ sa pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje.

- To je samo potvrda ocene jedne druge agencije od pre nekoliko meseci, agencije Fič. Agencija S&P je potvrdila da Srbija ima pozitivne izglede da uđe u “trostruki B” (BBB) – korak od investicionog rejtinga.U svakom slučaju to su dobre vesti za našu zemlju, kazao je za Srbiju Danas Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.

Kad vas neko procenjuje na taj način to je prilika za Srbiju da se povoljnije zaduži, mogućnost za zemlju da povoljnije refinansira svoje obaveze.Da pokažete da ste privlačniji za investitore, navodi Grubišić i podvlači da je svakako reč o dobroj vesti za Srbiju.

Devizne rezerve NBS veće za 1,6 milijardi evra!

Devizne rezerve NBS veće za 1,6 milijardi evra!

TRI PONUDE ZA KOMERCIJALNU BANKU: Ko je odustao od trke za kupovinu najveće državne banke?

TRI PONUDE ZA KOMERCIJALNU BANKU: Ko je odustao od trke za kupovinu najveće državne banke?

I DALJE PLAĆAMO NJEGOVE DUGOVE! Republika Srbija upravo isplatila MILIONE, godišnje dajemo ASTRONOMSKE SUME

I DALJE PLAĆAMO NJEGOVE DUGOVE! Republika Srbija upravo isplatila MILIONE, godišnje dajemo ASTRONOMSKE SUME

- Pre tri meseca imali smo emisiju evroobveznica na Londonskoj berzi.Kamatna stopa je bila 1,5 odsto, odnosno već je bila usaglašena sa rejtingom koji je Srbiji dodelila agencija Fič, navodi Grubišić.

Svetska banka
Svetska banka
Foto: Profimedia

Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije prokomentarisao je i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.On je rekao da poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, koji je proglasila agencija "Standard i Purs", pokazuje da su se reforme isplatile.

Ndegva je kazao i da Svetska banka predviđa privredni rast Srbije za sledeću godinu od četiri odsto.

- Povećanje kreditnog rejtinga je važno iz dva razloga. Prvi - da Srbija ubuduće može da se zadužuje povoljnije na tržištu jer investitori veruju Srbiji da će sa svojom ekonomijom i razvojem moći da vrati zajam. Drugi - pokazuje da su se reforme isplatile, da su ojačale ekonomiju, stabilizovale finansije. To je dovelo do poverenja na međunarodnom tržištu rekao je Ndegva za RTS.

Kaže da će zbog toga Svetska banka nastaviti da podržava reforme, jer time, kako navodi, ne samo da raste rejting, već to donosi nova radna mesta, veći rast i prosperitet za Srbiju.

Upitan koliki privredni rast Svetska banka procenjuje za iduću godinu, Ndegva je odgovorio četiri odsto i dodao da Srbija mora raditi na pomeranju granice rasta.

Grubišić, kad je reč o privrednom rastu, kaže da je bitno da uhvatimo jedan stabilan trend.

rast
Foto: Profimedia

- Bolje je da trend privrednog rasta bude održiv.Da svake godine imamo privredni rast od tri do četiri odsto ali u seriji od 5 do 6 godina zaredom. Tako će doći do rasta privredne aktivnosti i rasta životnog standarda, ističe Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.

Povećanje kreditnog rejtinga Srbije komentarisali su proteklih dana i drugi ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin navodi da Srbija u srednjem roku ide ka situaciji u kojoj će tekući deficit biti oko 5% što se stranim direktnim ulaganjima i ekspanzijom izvoza lako može pokriti.

- Dakle, makroekonomski fundamenti sistema su bolji i oni obaveštavaju međunarodne investitore da je rizik ulaganja u našu zemlju manji nego što je bio u prethodnom periodu - naglasio je profesor Đuričin u izjavi za Tanjug a povodom povećanja kreditnog rejtinga Srbiji.

Ono što nam predstoji jeste, kako je rekao, da pronađemo načine da fiskalnu stabilnost pretvorimo u održiv ekonomski razvoj.

Poručuje da se moramo skoncentrisati na nekoliko velikih prioriteta.

- Nijedna zemlja nema puno prioriteta danas u globalnoj ekonomiji i moramo povezati naše najunosnije resurse sa razvojnom strategijom. Srbiji su neophodne u narednom periodu jasne strukturne i industrijske politike, koje će povećati kvalitet naše proizvodnje odnosno stepen dodatne vrednosti, zadržati ljude sa najvišim nivoom kvalifikacija i doprineti podizanju opšteg tehnološkog nivoa industrije - smatra Đuričin.

Rekao je da je "cena našeg duga već na 1,5% kuponske stope, što je gotovo fantastično" i dodao da je generalno svuda oko nas cena duga u opadanju.

Agencija Fič je krajem septembra ove godine kada je povećala kreditni rejting Srbije istakla fiskalnu disciplinu Vlade Srbije i posvećenost fiskalnoj konsolidaciji koja je donela kontinuirani suficit budžeta opšte države u proseku od 0,9 odsto BDP-a u 2017. i 2018. godini u odnosu na deficit od 6,2 odsto BDP-a koliko je iznosio u 2014.
"Fič" očekuje da će fiskalna stabilnost biti očuvana i u narednom periodu - kako po osnovu čvrste kontrole tekućih rashoda, tako i po osnovu rasta ekonomske aktivnosti i snažnog rasta poreskih prihoda.

Kako se navodi u saopštenju agencije, u proteklom periodu ostvareno je značajno smanjenje učešća javnog duga u BDP-u kao i snažan privredni rast.

Učešće duga opšte države u BDP-u beleži pad za 16,7 procentnih poena, sa 71,2 odsto na kraju 2015. godine na 54,5 odsto na kraju 2018. godine.

Agencija "Fič" predviđa nastavak snažnog ekonomskog rasta, koji će podržati napore Vlade Srbije da ostvari planirane fiskalne rezultate i dovede do daljeg smanjenja zaduženosti, sa projektovanim učešćem opšteg duga države u BDP-u od 37,4 odsto do 2028. godine.

Rejting agencija pozitivno ocenjuje nisku i stabilnu inflaciju koja je u avgustu iznosila 1,3 odsto uz istovremenu stabilnost deviznog kursa, što je, kažu, omogućilo Narodnoj banci Srbije da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,5 odsto.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije nastavile su rast i na kraju avgusta 2019. godine iznosile su 13,1 milijardi evra.

NBS
Foto: Srbija Danas

Jačanje bankarskog sektora, posebno u pogledu kvaliteta aktive, podržalo je snažniji rast kreditne aktivnosti, a udeo problematičnih kredita (NPL) smanjen je na 5,0 odsto na kraju jula u odnosu na 21,6 odsto, koliko je iznosio na kraju 2015. godine.

Posebno se ističe i posvećenost Vlade Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike, što agencija "Fič" navodi i kao ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.

Hrvatska na dnu EU po potrošnji i BDP-u, samo Bugari gori

Hrvatska na dnu EU po potrošnji i BDP-u, samo Bugari gori

Do kraja nedelje prijave za novac iz fondova EU namenjen poljoprivrednicima

Do kraja nedelje prijave za novac iz fondova EU namenjen poljoprivrednicima

Ako ste na ovom spisku dobili ste i do 12.000 dinara, a evo kada kreće isplata

Ako ste na ovom spisku dobili ste i do 12.000 dinara, a evo kada kreće isplata

Objavljena odluka o ceni vrtića u Beogradu za narednu godinu

Objavljena odluka o ceni vrtića u Beogradu za narednu godinu

Da li je bolje štedeti u EVRIMA ili DINARIMA? Evo u kom slučaju vam ostaje 23 EVRA VIŠE

Da li je bolje štedeti u EVRIMA ili DINARIMA? Evo u kom slučaju vam ostaje 23 EVRA VIŠE+

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd