scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić na biznis forumu u Palati Srbija: Sa velikom nadom odlazim u Kinu, doneću dobre vesti (FOTO, VIDEO)

15.09.2018. 13:10 21:21
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll
Predsednik se nada tome da zemlja napreduje najbrže u Evropi

Poslovni forum Srbija - Indija, na kojem učestvuju 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija, održan je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija. 

Poslovni forum je organizovan u okviru posete indijske državno - privredne delegacije Srbiji, koju predvodi potpredsednik Indije Venkaja Naidu. 

Forumu, pored Vučića i Naidua, prisustvuju srpski ministri za građevinarstvo Zorana Mihajlović, finansije Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović, kaoi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi. 

Privrednu delegaciju Indije čine predstavnici indijskih kompanija iz sektora farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, ajurveda proizvoda, edukacije, trgovine i usluga i drugi. 

U okviru foruma održane su prezentacije - "Srbija kao investiciona destinacija" i "Privredni sektori Indije i potencijali za saradnju sa Srbijom". 

14.25 Indijski investitor gradi hotele u Vrnjačkoj Banji i Beograd

Indijska kompanija East West Links je započela projekat gradnje hotela u Vrnjačkoj Banji, a planira zatim da izgradi i hotel u Beogradu, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež. 

On je rekao, po održanom biznis forumu Srbija - Indija, da je i velika kompanija u oblasti IT-a G-Tec Education zainteresovana za dolazak u Srbiju. 

- Imali smo razgovore sa privrednicima iz Indije i očekujemo dolazak firme G - Tec Education iz Indije, koja ima više od 500 edukativnih centara u oblasti IT-a u 18 zemljalja dođe i kod nas i prenese svoje znanje - rekao je Čadež. 

Srbije je to veoma potrebno zbog snažnog razvoja IT sektora, kaže Čadež dodajući da naša zemlja beleži ekspanziju izvoza u IT industriji odnosno rast od 40 odsto. 

- Moramo da brinemo kako ćemo dalje ljude obučavati ljude u toj industriji da bi mogli da nastavimo sa tim rastom. Ovde ima indijskih investitora i u oblasti hotelijerstva koji su već započeli ulaganja u Vrnjačkoj Banji, a sada su najavili i izgradnju hotela u Beogradu. Zatim, jedna velika kompanija iz Indije je zainteresovana za investiciju u našu prehrambenu industriju i poljoprivredu, kako bi izvozili za indijsko tržište - dodao je on.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Čadež je rekao da zbog zato uskoro biti otvoren poslovni Savet Srbije i Indije, koji će svim zainteresovanim privrednicima davati informacije i operativno pomagati. 

Jaš Prakaš iz firme East West Links je potvrdio Tanjugu da su započeli projekat izgradnje hotela u Vrnjačkoj Banji i da planiraju da naprave hotel i u Beogradu. 

Kaže da se bave hotelijerstvom, ali i sportskim turizmom i organizovanjem sportskih programa za decu. 

- Trenutno smo kupili zemlju u Vrnjačkoj Banji i gradićemo hotel tamo, jer očekujemo veliki broj turista iz Indije u Vrnjačkoj Banji i sa Bliskog istoka. Radimo i sportski turizam, dovodimo decu iz Indije i sa Bliskog Istoka, a ukoro i iz KIne. Trenutno imamo 70 dece iz Indije na letovanju u Srbiji, a tokom leta 2019. imaćemo oko 500 dece - rekao je Parkaš. 

Naveo je da će taj broj narednih godina biti povećan, sa decom iz Kine, na ukupno dve do tri hiljade. 

- Kada završimo hotel u Vranjačkoj Banji, do 2020. godine, zaitnereosvani smo da gradimo hotel i u Beogradu, zbog zahteva naših klijenata, ali i zato što želimo da predstavimo poznatu indijsku gostoprimljivost. Mislimo da bi tu mogli da dolaze ljudi iz celog sveta - rekao je Čadež. 

Kaže da još ne znaju lokaciju za hotel u Beogradu, pošto su sada fokusirani na Vranjačku Banju, gde će u hotelu biti indijski spa, joga i drugi sadržaji indijske kulture. 

13.53 Obraćanje iz Palate Srbije

Po održanom biznis forumu, predsednik Srbije obratio se javno građanima.

- Veoma sam zadovoljan posetom kojom smo bili privilegovani posle 30 godine. Verujem da će to otvorti nova vrata, veću trgovinsku razmenu za građane i Indije i Srbije - ocenio je predsednik Srbije.

- Mislim da otvorenost Srbije donosi nove pobede.

On je najavio posetu Kini pomenuvši najvažnije stavke tokom predstojećeg susreta, među kojima se prvi tiče RTB Bora.

- Time smo spasili istok Srbije, spasili RTB Bor. Mi očekujuemo mnogo od toga. To nije samo za Bor, to je za Negotin i Kraljevo, dobrim delom za Zaječar, Boljevac... Dalje, potpisaćemo ugovor sa Lin Longom, od gotovo milijardu dolara. Ne moram da kažem da to menja sve u Banatu i donosi novi život. Potpisaćemo tamo i ugovor od vrednosti 100 miliona evra. Reč je o investiciji takođe u Zrenjanin... Dakle govorimo o važnim investicijama, strahovito značajnim projektima - istakao je predsednik.

On je ocenio da će se to osetiti sa dodatnih 1,5 rasta godišnje, već 2020. godine.

- Najavile su najmoćnije kineske kompanije da žele saradnju sa nama. Sa velikom nadom idemo u NR Kinu. Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i važne vesti za naše građane. Nadam se da ćemo u jednoj od naredne tri godine makar jednom biti najbrži u Evropi - rekao je predsednik, precizirajući da smo sada drugi, iza Irske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare nakon biznis foruma Srbija - Indija uzvratio je žestoko kritičarima privatizacije PKB-a. Opširnije o ovoj vesti možete čitati OVDE.

13.47 "Srbija vodeća destinacija za investicije"

Srbija je vodeća destinacija za strane investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, ocenio je danas potpredsednik Indije Venkaj Naidu i pozvao poslovni svet i Srbije i Indije na saradnju, ističući izuzetne mogućnosti i otvorenost i prijateljske odnose dve zemlje. Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

13.30 Predsednik Vučić o nezavisnosti Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na Poslovnom forumu "Srbija-Indija", da će Srbija čuvati svoju politiku nezavisnosti, i samostalnog donošenja odluka u korist svojih građana, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, te pozvao indijske biznismene da ulažu u Srbiju, gde će, istakao je, dobiti najbolje uslove u regionu i Evropi. Više pročitajte klikom OVDE.

13.22 Vučiću i Naidu uručene specijalne poštanske markice!

U okviru posete indijskog potpredsednika Venkaja Naidua Srbiji obeleženo je i 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Indije, a tim povodom ''''Pošta Srbije'''' i ''''Pošta Indije'''' pustile su danas u promet poštanske markice sa likovima znamenitih ličnosti iz obe zemlje.

Direktor ''''Pošta Srbije'''' Mira Petrović uručila je album specijalnog izdanja poštanskih markica potpredsedniku Naiduu, a ambasador Indije u Srbiji Subrat Batačardži uručio je takav paket predsedniku Vučiću.

13.14 Čadež: Osnivamo poslovni Savet Srbije i Indije

Marko Čadež
Marko Čadež / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je danas osnivanje poslovnog Saveta Srbije i Indije i pozvao srpske privrednike na saradnju sa kompanijama iz Indije. 

Čadež je rekao da su na srpsko-indijskom Biznis forumu prisutne velike kompanije iz Srbije, koje posluju širom sveta, kao i indijske kompanije iz oblasti farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, trgovine i usluga i drugih. 

On je na otvaranju foruma rekao da će danas biti održani i bilateralni razgovori privrednika i poručio da gosti iz Indije mogu da računaju na potpunu podršku PKS. 

- Radićemo na tome da što pre uspostavimo u Beogradu poslovni Savet Srbije i Indije. Ponudio sam da to bude ujedno poslovni savet za ceo Zapadni Balkan i Indiju - rekao je Čadež. 

Biznis forum je kako kaže, velika šansa za srpsku ekonomiju i uspostavljanje poslovne saradnje sa Indijom. 

Vučić forum
Vučić forum / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

- Privrednici mogu da naprave dobre poslove i profitiraju, a na vladama je da urede okvir - dodao je Čadež. 

Predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi je rekao da je Srbija odlična investiciona destinacija i da privrednici našu zemlju vide kao kapiju za ulazak na evropsko tržište. 

- Indijska poslovana delagacija je oduševljena što učestvuje na ovom forumu. Radujemo se što ćemo se povezati sa srpskom industrijom. Poseta je došla u pravom trenutku pošto su dobri bilasteralni odnosi dve zemlje - rekao je on.

Manoladi je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle godine, kao premijer, posetio Indiju i da su zatim srpske firme učestvovale na svetkosm sajmu hrane u Indiji. 

On je rekao da su obe zemlje u usponu i da Srbija beleži rast od 4,8 odsto u drugom kvartalu ove godine, kao i da Indija beleži rast industrje od 8,2 odsto i privredi rast od oko osam odsto. 

Vučić forum
Vučić forum / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Naglasio je da je Indija sada jedinstveno tržište i da su poboljšali poslovno okruženje prethodnih godina, uklonivši administrativne prepreke, kao i da imaju sistem jedinstvenog šaltera. 

- Snažan investicioni rast očekujemo ove godine - rekao je Manoladi i istakao veliki investitori imaju sve veće poverenej u Indiju kao destinaciju za ulaganje. 

Veruju da će tražnja potrošača pokretati investicije, naša industrja se razvija, kao i elektronska trogivna i iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, dodao je on. 

Podsetio je da je Srbija ukinula vize za indijske državljane, što je veoma važno za privrednu saradnju. 

Ističe, da su posebno zanimljive oblasti za indijske privrednike u Srbiji saradnju u sektorima kao što su: trgovina i prerada hrane, poljoprivredne masine, obnovljivi izvori energije, rudarstvo, farmceutika, proizvodnja gvožda i čelika, automobilska industriju, nameštaj, tekstil, bankarstvo, turizam i ugostiteljstvo. . . 

Aleksandar Vučić, Venkaj Naidu
Aleksandar Vučić, Venkaj Naidu / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Dosadašnja ulaganja indijskih kompanija u Srbiju su bila skromna, a najnovije je ovogodišnja investicija indijskog proizvođača traktora Tafe, koji je kupio IMT po ceni od 66,8 miliona dinara ili oko 600. 000 evra. 

U Srbiji posluje i indijska Embasi grupa koja je u Indiji otvorila IT park čije su planirane investicije, prema podacima Razvojne agencije Srbije, bile 25 miliona evra.

Takođe, u Nišu posluje i kompanija Excel Industries Limited sa planiranim ulaganjima od milion evra.

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra. 

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,65 odsto. 

Spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Indije je prošle godine iznosila 198,1 milion dolara. 

Na teritoriji Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 70 aktivnih firmi, čiji su većinski vlasnici državljani Indije odnosno pravna lica registrovana u Indiji.

U Beogradu je 2016. održan biznis forum na kome je učestvovalo 40 kompanija iz Indije, a u januaru 2017. je državno - privredna delegacija na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem učestvovala na velikom samitu Gujarat Global, u gradu Gandinagaru.

U privrednoj delegaciji Srbije učestvovale su kompanije iz IT sektora, namenske industrije i naučno-prosvetnog sektora. 

Aleksandar Vučić, Venkaj Naidu
Aleksandar Vučić, Venkaj Naidu / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Tokom posete kao sektori sa velikim potencijalom za saradnju Srbije i Indije prepoznati su poljoprivreda i prehrambena industrija, informacione tehnologije, metalska, tekstilna, hemijska farmaceutska industrija, turizam i kreativna industrija. 

Takođe, PKS je organizovala učešće srpske privrede na Sajmu prehrambene industrije "World Food India 2017" u Nju Delhiju od 03. do 05. novembra 2017.

Učestvovali su proizvođači svežeg, zamrznutog i sušenog voća, proizvođači pakovane hrane, supa i začina, kao i predstavnici konditorske industrije i naučnih instituta iz Srbije.

Vlada Srbije je u avgustu 2017. donela odluku da se indijskim državljanima sa regularnim putnim ispravama dozvoli ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Srbije u trajanju do 30 dana od dana ulaza, u okviru jedne godine.

 

Piše:
Tanjug
15.09.2018. 13:10 21:21