fbpx
Skip to main content
Radnik

POČINJE REVOLUCIJA ZA SRBIJU: Danas nam stiže delegacija DFC u prestonicu, a evo i šta to tačno znači

Foto: Profimedia/ilustracija
Visoka delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) danas bi trebalo da stigne u Beograd.

Time će početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Beloj kući.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će delegacija DFC, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, ostati u Srbiji četiri dana, kako bi se upoznali sa svim okolnostima, a da se time kreće u direktno sprovođenje sporazuma, što je "politički i ekonomski veoma važno".

INVESTICIONI BUM ZA CELU SRBIJU! Počinje realizacija sporazuma iz Vašingtona, grade se auto-putevi!

INVESTICIONI BUM ZA CELU SRBIJU! Počinje realizacija sporazuma iz Vašingtona, grade se auto-putevi!

EKONOMSKA RENESANSA: Ričard Grenel sutra ide na jug Srbije, a evo kad stiže u Beograd 

EKONOMSKA RENESANSA: Ričard Grenel sutra ide na jug Srbije, a evo kad stiže u Beograd 

KINEZI ISPOD FRUŠKE GORE GRADE NAJDUŽI TUNEL U SRBIJI: Uskoro nam stiže i važan koridor Ruma-Novi Sad (VIDEO)

KINEZI ISPOD FRUŠKE GORE GRADE NAJDUŽI TUNEL U SRBIJI: Uskoro nam stiže i važan koridor Ruma-Novi Sad (VIDEO)

Navodeći da će DFC učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, Mali je rekao da je njihov dolazak "veliki i snažan momenat za razvoj ne samo srpske, već i ekonomije u celom regionu".

Ekonomski analitičari saglasni su da njihov dolazak u Beograd može značiti praktično prekretnicu u nivou američkih investicija u Srbiji i na Balkanu, te samim tim i nova radna mesta i dodatne prihode u budžet Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je ranije da će otvaranje kancelarije DFC u Srbiji doneti vidljive i konkretne koristi i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija.

Budžet od 60 milijardi evra

Kako se navodi na zvaničnom sajtu DFC (U.S. International Development Finance Corporation), ova organizacija je zapravo američka razvojna banka. DFC sarađuje sa privatnim sektorom i finansira rešenja za najveće izazove sa kojima se zemlje u razvoju suočavaju danas.

Ulažu u različe sektore, poput energetike, zdravstva, ključne infrastrukture i tehnologije. DFC takođe omogućava finansiranje za male biznise i žene preduzetnice, kako bi kreirali nova radna mesta na rastućim tržištima.

Američka institucija daje direktne pozajmice i garancije malim i srednjim preduzećima, podržava tehnički razvoj, a pruža podršku i investicionim fondovima. Učestvuje u projektima u skoro 100 zemalja širom sveta.

Među najvećim projektima DFC u Istočnoj Evropi i Evroaziji su širenje trgovine i kapaciteta luka u Gruziji, unapređenje izvoza i bezbednosti hrane u Moldaviji, modernizacija prehrambene industrije u tom regionu, kao i jačanje energetske nezavisnosti u Ukrajini.

Kako se pretpostavlja, ova organizacija ima budžet od 60 milijardi evra, a tu korporaciju formirao je lično predsednik SAD. Zamišljena je kao pandan kineskom projektu "Novi put svile".

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd