fbpx
Skip to main content
kancelarija

Podrška Evrokomore ubrzanju evrointegracija zapadnobalkanskih ekonomija

Foto: Profimedia
Poslovnoj zajednici regiona posebno je važna podrška evropskih kompanija zahtevima koje u Briselu zastupa zajednička regionalna komora

- Podrška pridruživanju i ubrzanju evropskih integracija zapadnobalkanskih ekonomija, uz razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća, veština, inovacija, turizma i internacionalizaciju, biće u narednom periodu jedan od ključnih prioriteta Evrokomore kao najveće evropske biznis asocijacije - najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i član Predsedništva Evrokomora.

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

PRED SRBIJOM JE JASAN CILJ - STRATEGIJA SPREMNA! Kisić Tepavčević razgovarala sa predstavnicima MMF

PRED SRBIJOM JE JASAN CILJ - STRATEGIJA SPREMNA! Kisić Tepavčević razgovarala sa predstavnicima MMF

ZVANIČNO JE - SRBIJA DOBIJA TREĆU KOVID BOLNICU! Nova medicinska ustanova biće u Novom Sadu

ZVANIČNO JE - SRBIJA DOBIJA TREĆU KOVID BOLNICU! Nova medicinska ustanova biće u Novom Sadu

Osnivanjem posebnog odbora za susedstvo i pridruživanje, koji je postao operativan početkom ove godine i upisivanjem podrške pridruživanju u mapu puta Evrokomore, predsedništvo evropske privredne organizacije, na današnjoj sednici je, po rečima Čadeža, još jednom potvrdilo stav, zalaganje i želju evropske privrede da ekonomije - susedi, što pre i formalno postanu deo EU.

- Oko 20 miliona kompanija koje okuplja 46 komora, članica Evrokomore, poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vidi kao deo evropskog ekonomskog prostora, što mi zapravo i jesmo, i žele da ekonomije Zapadnog Balkana što pre i formalno postanu deo Evropske unije. To su više puta do sada potvrdile i u zvaničnim dokumentima Evrokomore briselskim institucijama, uz poziv za ubrzanje i jaču podršku evropskim integracijama regiona - podseća Čadež.

To je, dodaje, u interesu zapadnobalkanskih ekonomija, ali i kompanija iz Evropske unije koje posluju na našim prostorima, sa kojima obavljamo dve trećine naše trgovinske razmene i koje su najveći investitori na Zapadnom Balkanu.

Po rečima predsednika Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, poslovnoj zajednici regiona posebno je važna podrška evropskih kompanija zahtevima koje u Briselu zastupa zajednička regionalna komora.

- U ime više od 350 hiljada kompanija iz celog regiona koje predstavljamo, zalažemo se da se, osim otklanjanja prepreka za privređivanje unutar regiona, što pre izbrišu barijere u poslovanju sa kompanijama sa jedinstvenog tržišta, da se zeleni koridori Zapadnog Balkana povežu sa zelenim trakama EU i da se obezbedi inkluzivno proširenje i pre formalnog članstva u EU - kaže Čadež.

Čadež je kao predsedavajući Digitalnoj mreži Evrokomora pozvao evropske komore da se, čim epidemiološke mere to dozvole, ponovo okupe u našem regionu oko projekata Digitalne akademije. Najavio je i aktivno učešće zapadnobalkanskih komora i kompanija na skupovima koje će Evrokomora organizovati ove godine radi razmene iskustva u podršci privredi, pospešivanja komorske saradnje i jačanja ekonomskih veza kompanija članica. 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd