fbpx
Skip to main content
Zoran Martinović

POKRENITE SOPSTVENI BIZNIS: Subvencije nezaposlenim licima i poslodavcima (VIDEO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurs za subvencije nezaposlenim licima za pokretanje sopstvenog biznisa.

Zoran Martinović direktor Nacionalne službe za zapošljavanje je rekao da su programi koje nude namenjeni,  pre svega, poslodavcima, ali i da postoji program koji je namenjen direktno nezaposlenim licima - to je program samozapošljavanja koji je namenjen za pokretanje sopstvenog biznisa.

Dame, ovo je VAŽNA VEST! Kako da započnete sopstveni posao i steknete znanje za poslovanje (VIDEO)

Dame, ovo je VAŽNA VEST! Kako da započnete sopstveni posao i steknete znanje za poslovanje (VIDEO)

- Nacionalna služba za zapošljavanje je za 2019. godinu raspisala ukupno 12 javnih poziva koji su namenjeni poslodavcima i nezaposlenim licima, jedna vrsta javnog poziva je namenjena direktno nezaposlenim licima - to je program samozapošljavanja, za ona nezaposlena lica koja žele da započnu sopstveni biznis - kaže Martinović i dodaje da su ostali programi namenjeni poslodavcima  u najvećoj meri iz privatnog sektora i delimično iz javnog sektora, te da se može reći da se ovim programima na neki način utiče i na podsticaj preduzetništva i na razvijanje realnog sektora.

Dame, imate ideju, a ne znate kako da je realizujete: Grad Beograd nastavlja sa podrškom ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU (VIDEO)

Dame, imate ideju, a ne znate kako da je realizujete: Grad Beograd nastavlja sa podrškom ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU (VIDEO)

- Mi ćemo u ovoj godini imati na raspolaganju za finansiranje svih tih mera ukupno 4 milijarde i 550 miliona dinara, a očekujemo dodatni izvor finansiranja iz sredstava lokalnih samouprava i trenutno je u toku razmatranje njihovih pristiglih zahteva. Ono što je važno jeste da će se zahvaljujući ovim sredstvima i ovim programima primarno uključiti preko 20.000 nezaposlenih lica u finansijske mere, kada budemo uključili u to i budžet lokalnih samouprava očekujemo da to bude na nivou i do 30.000. Godine 2018. smo u finansijske podsticaje iz svih izvora uključili preko 30.000 nezaposlenih lica što svakako doprinosi i smanjenu stope nezaposlenosti i smanjenju broja lica na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje.

Zoran Martinović
Zoran Martinović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- U 2019. godini zahvaljujući značajnom budžetu uspeli smo i da obezbedimo pojedinačno veće iznose po raznim merama, s druge strane da uvedemo neke nove programe  kao što program pripravnika i za lica sa visokom stručnom spremom i za lica sa srednjom stručnom spremom - kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kada govorimo o obuhvatu lica po pojedinačnim merama upravo najviše njih će biti uključeno u program stručne prakse i u program pripravnika.

GRAD BEOGRAD NASTAVLJA SA PODRŠКOM ŽENSКOM PREDUZETNIŠTVU

GRAD BEOGRAD NASTAVLJA SA PODRŠКOM ŽENSКOM PREDUZETNIŠTVU

- Tu očekujemo preko 5.000 lica koja su na našoj evidenciji, to je namenjeno mladim ljudima koji imaju do 30 godina i koji izlaze iz sistema obrazovanja. Takođe, veliki broj lica prema interesovanju nezaposlenih će biti uključeno u program samozapošljavanja, a očekujemo da najmanje 4.000 ljudi bude uključeno u taj program - priča sagovornik.

Takođe, program javnih radova bi trebalo da uključi preko 5.000 lica kao što je to bilo i prethodne godine.

- Ono što je važno jeste da se poslodavci najviše interesuju za program otvaranja novih radnih mesta gde očekujemo da se najmanje 3.000 lica zaposli direktnim podsticajem od strane Nacionalne službe za zapošljavanje - zaključuje Zoran Martinović.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
14 Beograd