Skip to main content
Traktor na njivi

Poljoprivreda postala lokomotiva ruske ekonomije: Postavili NOVI CILJ za 2020. godinu

Foto: Profimedia
pred Rusijom sada ambiciozan cilj – da se izvoz do 2024. godine poveća na 45 milijardi dolara godišnje.

U poslednjih nekoliko godina poljoprivredni sektor je u velikoj meri transformisan – mnogo su tom procesu doprinele međunarodne sankcije koje su uvedene protiv Rusije, što je rezultiralo da je Ruska Federacija izbila na prvo mesto po izvozu pšenice, izjavio je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Ruski ekspert: Američke sankcije Rusiji će se dodatno pojačavati

Ruski ekspert: Američke sankcije Rusiji će se dodatno pojačavati

Pored toga, Rusija je postala jedna od vodećih zemalja po pitanju izvoza ribe, suncokretovog ulja, a polako ali sigurno izbija na vodeća mesta po pitanju izvoza proizvoda od živine, mlečnih prerađevina, ali i slatkiša.

- Sa sigurnošću možemo reći da je Rusija povratila status agrarne zemlje. Ko bi još pre pet godina mogao da kaže da će izvoz agrarnih proizvoda prestići izvoz naoružanja? Međutim, to se dogodilo prošle godine, ukupno je izvezeno proizvoda u vrednosti od 25,9 milijardi dolara, što je 20 odsto porast u odnosu na 2017. godinu - istakao je.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Dan mornarice, Rusija
Foto: Profimedia

Patrušev je dodao i da je pred Rusijom sada ambiciozan cilj – da se izvoz do 2024. godine poveća na 45 milijardi dolara godišnje.

- Potencijal postoji, potrebne su tehnologije i mehanizmi državne pomoći, međutim najbitnija je potražnja koja se osigurava visokim kvalitetom - zaključio je.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd