fbpx
Skip to main content
voz

"POPNETE SE NA SPRAT I POGLEDATE DUNAV": Brzom prugom do Novog Sada već krajem godine, poznata i cena karte

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Već krajem godine prvi putnici bi mogli da se provozaju ovom trasom brzinom do 200 kilometara na sat.

Brzom prugom između Beograda i Novog Sada najverovatnije će saobraćati "Štadlerovi" vozovi na dva nivoa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u subotu i da će karta za ovo putovanje koštati oko osam evra, odnosno hiljadu dinara.

ŠOK NA TRŽIŠTU ZLATA: Stručnjaci predviđaju dalji pad cene plemenitog metala

ŠOK NA TRŽIŠTU ZLATA: Stručnjaci predviđaju dalji pad cene plemenitog metala

DRŽAVNA POMOĆ U PRAVI ČAS: Danas kreće prijava za prvih 16.000 dinara, poznato ko može da računa na pomoć

DRŽAVNA POMOĆ U PRAVI ČAS: Danas kreće prijava za prvih 16.000 dinara, poznato ko može da računa na pomoć

ONLAJN KUPOVINA U SRBIJI EKSPLODIRALA: Srbi potrošili 32 milijarde dinara - jedna stvar se ubedljivo najviše kupovala!

ONLAJN KUPOVINA U SRBIJI EKSPLODIRALA: Srbi potrošili 32 milijarde dinara - jedna stvar se ubedljivo najviše kupovala!

Tender za nabavku tri kompozicije je raspisan u februaru, a rok za njegovo okončanje je 15. mart. Prvi voz u Srbiju bi trebalo da stigne u oktobru. Već krajem godine prvi putnici bi mogli da se provozaju ovom trasom brzinom do 200 kilometara na sat. Procena je da bi putovanje između dva grada trebalo da traje oko 27 minuta.

Kako se nezvanično saznaje, voz će biti poput onih koji već saobraćaju u Austriji, na liniji između Beča i Salcburga. Dugi su oko 150 metara i imaju oko 500 mesta za sedenje, a biće u bojama srpske zastave. Predsednik je izjavio da će Srbija imati najlepše vozove u Evropi.

- Popnete se na sprat i pogledate Dunav, pa to nema svet - poručio je Vučić.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je raspisalo javnu nabavku za tri elektromotorna voza. Rok isporuke za prvi je 31. oktobar, a za preostala dva do 31. decembra. U tenderskoj dokumentaciji su navedeni detalji koje vozovi koji će saobraćati prvom brzom prugom u Srbiji moraju da ispune.

Traži se voz dužine 100 metara, koji će imati minimum 300 sedišta prvog i drugog razreda. Pod i bočni zidovi moraju biti sa grejnim elementima, prozori sa sigurnosnim staklima, a mora ispunjavati i uslove toplotne i zvučne izolacije, kao i spoljno i unutrašnje LED osvetljenje. "Štadlerovi" vozovi na dva nivoa imaju 12 kliznih vrata na električni pogon. U vozovima postoje i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, vaj-faj sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitore za vizuelno obaveštavanje putnika, uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu.

voz
Foto: Profimedia/ilustracija

Pre nego što zaduže nova vozila mašinovođe iz "Srbija voza" će proći obuku za upravljanje novim kompozicijama, kao i za održavanje, a organizovaće je firma koja bude izabrana na tenderu. Od tri deonice na trasi brze pruge kroz Srbiju, ruska kompanija "RŽD internešnel" gradi onu u sredini, između Stare Pazove i Novog Sada, u dužini od 40,4 kilometra. Prvu deonicu, od Beograda do Stare Pazove gradi kineska kompanija CRSC, koja bi narednih meseci trebalo da počne sa radovima i na delu od Novog Sada ka Subotici. Ukupna dužina brze pruge kroz našu zemlju biće 182,3 kilometra.

Ranije se spekulisalo da ćemo vozove za brzu prugu kupiti iz Kine, a ministar saobraćaja Tomislav Momirović potpisao je sa ambasadorkom Čen Bo i Memorandum o nabavci voznih sredstava sa Kinom početkom januara.

Vozni park

Srpskim prugama već saobraćaju "Štadlerovi" vozovi. Kada je, prvi put posle gotovo tri decenije iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, 2014. godine, počela obnova voznog parka, kupljeni su elektromotorni vozovi iz Švajcarske.

Vijadukt i tunel

Izgradnja brze pruge između Beograda i Novog Sada košta oko 850 miliona dolara, a radove izvode kineske i ruske kompanije. Deo je projekta železničke saobraćajnice koja bi trebalo da poveže Beograd i Budimpeštu. Ruska kompanija "RŽD internešnel" gradi najzahteviju deonicu od Stare Pazove do Novog Sada na kojoj je i vijadukt Čortanovci sa kojeg će biti najlepši pogled na Dunav, kao i tunel dug 2,2 kilometra.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd