fbpx
Skip to main content
Ljudi čekaju u redu na šalteru

Građani, ukoliko niste izmirili OVE račune, očekuju vas OGROMNE kazne: Prvi rok je već 5. februara

Foto: Profimedia
Obratite pažnju kako ne biste plaćali kazne

Poreska uprava Srbije objavila je poreski kalendar za februar, a prvi rok je već u ponedeljak 5. februara.

U ponedeljak izmeđuostalog ističe rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec. 

Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom dužni su da dostave odgovarajući izveštaj nadležnoj jedinici Poreske uprave prema svom sedištu na obrascu IOSI. 

banka
Foto: Profimedia

Obrazac se dostavlja najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec, i to svaki mesec, bez obzira na koji način je obaveza izvršena u prethodnom mesecu. Poslodavci nemaju obavezu dostavljanja drugih dokaza uz sam obrazac izveštaja. 

''Sava'' ne poskupljuje: Uredba stupila na snagu početkom meseca

Zatim, 19. februara je rok za plaćanje mesečnih akontacija poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti. Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mesečnu akontaciju poreza plaća u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S.  Preduzetnik koji porez plaća na paušalno utvrđen prihod akontaciju poreza plaća u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave. 

šalter banke
Foto: Profimedia/ilustracija

Istog dana je rok za plaćanje mesečnih akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti. Preduzetnici koji vode poslovne knjige, plaćaju mesečnu akontaciju doprinosa u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S. 

Sporazum vredan 13 milijardi dolara: Šta se krije iza posete britanske premijerke Kini

Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod, mesečnu akontaciju doprinosa plaćaju u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave. Isto, 19. februara je rok za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec. Obveznici doprinosa plaćaju mesečnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u roku od 15 dana po isteku meseca na osnovu rešenja Poreske uprave. 

Takođe, 19. februara ističe rok za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike za prvi kvartal 2018. godine. Obveznici doprinosa su poljoprivrednici koji plaćaju tromesečnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu rešenja Poreske uprave. 

Otišao je u Kanadu sa samo 200 dolara, obogatio se, a sada napušta sve

Prijavu na obrascu PPD-SU samostalni umetnik podnosi organizacionoj jedinici Poreske uprave prema mestu svog prebivališta, najkasnije do 15. februara tekuće godine za utvrđivanje konačne obaveze doprinosa za prethodnu godinu i tromesečne akontacije doprinosa za tekuću godinu, odnosno u roku od 15 dana od dana sticanja statusa samostalnog umetnika za utvrđivanje tromesečne akontacije doprinosa do kraja tekuće godine.

Rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec takođe je 19. februar.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
25 Beograd