fbpx
Skip to main content
Kafić

Poreznici otkrili zabrinjavajuće podatke: Svaki treći kafić KRADE OD DRŽAVE

Foto: Profimedia/ilustracija
Najčešće je reč o neizdavanju fiskalnih računa

U poslednje dve i po godine poreski inspektori kontrolisali su rad više od 17.000 firmi u Srbiji, najviše restorana, kafića i profavnica, i kod čak trečine njih otkrili poreske nepravilnosti.

Najčešće je reč o neizdavanju fiskalnih računa, odnosno izbegavanju uplate državi poreza na dodatnu vrednost (PDV), a što za posledicu ima manje para u budžetu za bolnice, škole, vrtiće, muzeje, puteve... Pored potkradanja države na PDV, vlasnici mnogih preduzeća ne prijavljuju radnike, zbog čega je državna kasa, a time i svi građani Srbije uskraćena za doprinose, a sami neprijavljeni radnici za zdravstveno i socijalno osiguranje.

Kafić
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako bi se gazde dovele u red, od 28. aprila pooštrene su prekršajne kazne za poreske neplatiše, pa se tako privrednicima koji po drugi put budu uhvaćeni u prekršaju firma zatvara na tri meseca, dok se za treći otkriveni propust stavlja katanac na godinu dana.

Prema podacima iz Poreske uprave, od primene novih odredaba sedam objekta je zatvoreno do 90 dana.

- Kontrole u kojima se vrši provera evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa usmerene su na delatnosti u kojima je u najvećoj meri zastupljen gotov novac kao način plaćanja. To su prvenstveno ugostiteljski objekti, kod kojih i broj angažovanih radnika ima veliko fluktuaciju, posebno u letnjim mesecima. Kontrolišu se i objekti na značajnim lokacijama, kao što su planine, banje, poznata izletišta, splavovi i slično, u toku cele godine - ističu u PU.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd