Skip to main content
Auto-škola

STIGLO POSKUPLJENJE I U AUTO-ŠKOLE: Budući vozači za dozvolu će morati da izdvoje i do 100.000 dinara

Foto: Shutterstock
Zbog poskupljenja goriva, automatski su mnoge usluge koje su vezane za automobile skočile sa cenama.

Sa povećanjem cene goriva, mnoge auto-škole podigle su cene časova, iako budući vozači nisu zadovoljni ovom promenom. Cena teorijskih časova se nije menjala, ali su časovi obuke poskupeli su od 1.200 na 1.500 dinara, dok je za B kategoriju vozila potrebno izdvojiti između 85.000 i 90.000 dinara.

NAJNIŽA CENA GORIVA U SVETU JOŠ OD FEBRUARA: Stanje je stabilno, a evo šta to donosi Srbiji

NAJNIŽA CENA GORIVA U SVETU JOŠ OD FEBRUARA: Stanje je stabilno, a evo šta to donosi Srbiji

ISPLATA NOVE DRŽAVNE POMOĆI LEŽE U PETAK! Ova grupa građana dobija novac

ISPLATA NOVE DRŽAVNE POMOĆI LEŽE U PETAK! Ova grupa građana dobija novac

OVO ĆE BITI NOVE CENE GORIVA OD PETKA! Poznato šta nas čeka, evo koliko će koštati benzin i dizel

OVO ĆE BITI NOVE CENE GORIVA OD PETKA! Poznato šta nas čeka, evo koliko će koštati benzin i dizel

Kad se sve sabere, polaznici obuke pored teorijskog i praktičnog dela, plaćaju i troškove lekarskog pregleda i prve pomoći, što je dodatnih 5.000 dinara, a uz taksu za izdavanje probne vozačke dozvole, sada će morati da izdvoje i više od 100.000 dinara.

Vlasnici poznatih beogradskih auto-škola su potvrdili da je došlo do povećanja cena, a osim goriva, naveli su i druga poskupljenja zbog kojih se očekuju promene u cenama obuka.

- Naša auto-škola povećala je cenu časova vožnje, a prvi razlog jeste povećanje cene goriva. Sve druge cene su ostale iste, iako se u bliskoj budućnosti očekuju povećane cene poligona, održavanja automobila, kirija, informatičke opreme potrebne za teorijske časove i polaganja teorijske obuke, a samim tim i obuke vozača. Kandidati bi mogli da očekuju povećanje cena celokupne obuke i do 30 odsto u sledećih nekoliko meseci, što nije malo, ali svakako nije do nas već do spoljnih faktora - rekao je vlasnik jedne auto-škole, uz objašnjene da povećanje cena nije značajno uticalo na broj kandidata koji započinju obuku.

Auto-škola
Auto-škola
Foto: Shutterstock

- Kandidati koji su planirali upise u auto-škole neće odustati od toga zbog nekoliko hiljada dinara više. Kada biraju auto-škole, biraju ih preko preporuke ili ocena koje one dobiju putem internet rejtinga. Ukoliko povećanja budu drastična, sigurno će biti i kandidata koji će birati jeftinije obuke, ali i kolega koji će naglo spuštati cene kako bi privukli što više novih kandidata. To je daleko od kolegijalnog, ali smo navikli da je konkurencija velika i da se to često događa. Uvek sam bio za to da se na nivou svakog grada odredi cena ispod i iznad koje vlasnici auto-škola ne smeju da idu - rekao je on s kojim se složio i kolega iz auto-škole na Novom Beogradu.

- Svako iznenadno povećanje cena je rizično za posao i neprijatno za klijente. Tako je u svim poslovima, ne samo u našem. Za sada nema značajnijih promena, i čak je veći broj upisanih kandidata nego prethodne godine u ovo vreme. Ne bi bilo realno da cene časova vožnje ostanu iste, iako je gorivo skuplje jer bismo time sami sebi uskakali u stomak i na kraju bili u minusu. Kandidati mogu plaćati obuke i časove na rate u skoro svim auto-školama, i ne bi smelo da bude manjka posla ili kandidata - zaključio je naš sagovornik.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd