Skip to main content
rusija i srbija

IZVOZ U RUSIJU: Proširena lista proizvoda oslobođenih od carina

Foto: Profimedia/ilustracija
Pregovori o novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije su pri kraju.

Lista za bescarinski izvoz hrane biće proširena i na njoj bi trebalo da se nađu nove vrste sireva, voćne rakije i cigarete.

Biće proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe na tržište Evroazijske unije koju čine još i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija. 

Od danas BESPLATAN javni prevoz za mnoge Srbe: Ovo znači značajnu UŠTEDU za kućne budžete

Na listu će biti dodati i najkvalitetniji sirevi. Jagoda Lazarević iz Ministarstva trgovine kaže da se pregovara i o cigaretama.

 - Imamo veliki disbalans sa Rusijom iz koje uvozimo veliki broj cigareta, sa carinom nula, a istovremeno srpske cigarete se izvoze sa visokom stopom carinskog opterecenja i ono što nam je u fokusu su alkoholna pića, konkretno voćne rakije i vinjak - rekla je Lazarevićeva. 

rakija
Foto: Profimedia

Najviša delegacija Rusije tokom posete Srbiji bila je zadovoljna onim o čemu se mesecima pregovara. Oznaka "Mejd in Srbija" za prosečnog ruskog kupca znači da proizvod ima visoku biološku vrednost.

SKOČILA VREDNOST: Oranice u Vojvodini skuplje i do 20 odsto!

- Srpska roba je kvalitetna, ekološka, čista i to se potvrđuje da dobro se izvozi. Naši gradani, Rusi su zadovoljni kvalitetom vaše robe. Količina to je stvar razgovora - kazao je predstavnik ruskog Ministarstva privrede u Beogradu Andrej Hripunov. 

Rusija u svoju poljoprivredu godišnje uloži sedam milijardi dolara. Cilj im je da obezbede što veću prehrambenu nezavisnost. Najkasnije do 2024. godine će to i uspeti sa proizvodnjom jabuke, a to je roba koju smo im najviše prodavali, pa stručnjaci predlažu da se preorijentišemo. 

jabuka
Foto: Profimedia

- Prosečna potrošnja mesnih prerađevina u Rusiji je duplo veća nego u EU. Mislim da je to prostor koji bi naši proizvodači trebalo da iskoriste. Lično mislim da bi ekonomiju obima mogli da obezbedimo kroz, da kažem, brendiranje proizvoda iz Srbije i da kroz udruženi prostor pokušamo da postignemo neke efekte - kazao je Dragan Šaganović sa Ekonomskog instituta. 

Kontrola izvoza je pooštrena, pa reeksport voća koji je nekoliko puta ozbiljno mogao da ugrozi izvoz sada gotovo nije moguć. 

Voće
Foto: Profimedia/ilustracija

- Mislim da se i to dosta promenilo od onog vremena kada su ljudi olako shvatali izvoz u Rusiju. Danas svi znaju da je to veoma zahtevno tržište i da su penali za robu koja ne zadovoljava kvalitet veliki i da jednostavno gubite partnere jer je ponuda ogromna - izjavio je Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije. 

Vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosio je 340 miliona dolara, ali to prevedeno u procente predstavlja svega jedan odsto ukupnog ruskog uvoza hrane.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd