fbpx
Skip to main content
PKS

POSLOVNI DUH NIŠTA NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Aktivni pristup Privredne komore Vojvodine privredi u doba kovida

Foto: PKV
Podaci pokazuju i da je u AP Vojvodini u februaru 2021. godine zabeleženo 104.985 aktivno nezaposlenih lica

- Pandemija izazvana Kovidom-19 i globalno usporavanje imali su manje posledice na Republiku Srbiju u odnosu na ostale evropske zemlje, zbog postignute makroekonomske i finansijske stabilnosti, prethodne dinamike rasta i pravovremenog donošenja i efikasne primene mera podrške privredi i stanovništvu. Donete mere ekonomske politike  tokom 2020. godine ( 5, 8 milijardi evra) uspele su da ograniče efekat krize i ublaže ekonomski pad, što bi trebalo da omogući brzi povratak BDP-a tokom 2021. godine na pretkrizni nivo - kaže predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

PKS
PKV
Foto: PKV

Uticaj Kovida na privredni ambijent i u AP Vojvodini svakako da je ostavio traga međutim podaci pokazuju da je industrijska proizvodnja u periodu januar- februar 2021. godine zabeležila povećanje od 1,5% međugodišnje. Privredna komora Vojvodine tokom pandemijskog perioda  u novim okolnostima radi na međuregionalnoj saradnji, putem onlajn konferencija razgovaramo sa našim partnerima iz komora, kako regiona tako i širom sveta, kako bismo stvorili kvalitetan privredni ambijent i što je najvažnije omogućili privrednicima da putem direktnih razgovora i B2B sastanaka, a u onlajn formatu razmene iskustva i pronađu eventualno nova tržišta. Upravo zbog toga smo početkom aprila organizovali poslovni forum Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Aleksandrije. Predstavnici više od 50 kompanija sa obe strane prijavljenih na platformu razgovarali su međusobno u formi B2B sastanaka o mogućnostima međusobne saradnje. Ovo je inače nastavak odlične saradnje Privredne komore Vojvodine sa Ambasadom Egipta i jedan od prvih događaja definisanih u okviru akcionog plana saradnje između dve Privredne komore. Tokom marta grupa frankofonih ambasadora U Republici Srbiji posetila je Privrednu komoru Vojvodine, gde je održan okrugli sto o privrednoj saradnji.

To je bilo posebno važan skup kaže predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević jer smo na jednom mestu razgovarali o potencijalnim novim tržištima. 

PKS
PKV
Foto: PKV

- Pored naših redovnih aktivnosti i stalnog kontakta, kako sa privrednicima tako i sa komorama u regionu odazvali smo se i pozivu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma da učestvujemo na prvom digitalnom Sajmu preduzetništva. Po podacima Mape registra mera i podsticaja regionalnog razvoja u APR-u u 2020. godini u APV bilo je registrovano ukupno 26.615 aktivnih privrednih društava. Kada se ovim podacima doda i ukupan broj registrovanih preduzetnika u APV a to je 71.988 vidite da se radi o značajnoj ekonomskoj snazi dodaje- Vučurević. Upravo iz tog razloga, naglašava on ideja da se putem sajma da i dodatni podsticaj ovom, svakako najznačajnijem segmentu naše privrede je odličan. 

- Nama u Privrednoj komori Vojvodine je od velikog značaja jedinstvo svih naših institucija i izvršne vlasti u AP Vojvodini kojima stvaramo pravi privredni ambijent za dalje nastupe vojvođanske privrede na svim regionalnim ali i drugim tržištima. Kao deo jedinstvenog komorskog sistema Privredna komora Vojvodine aktivno učestvuje u svim aktivnostima sektroa preduzetništva Privredne komore Srbije - ističe Vučurević.

Podaci pokazuju i da je u AP Vojvodini u februaru 2021. godine zabeleženo 104.985 aktivno nezaposlenih lica, što je za 1,4% manje u odnosu na stanje u februaru 2020. godine. Podsticajne mere koje donose nadležni državni organi, pokrajinski i drugi organi izvršne vlasti stvaraju uslove za dalji razvoj preduzetništva i pružiće mogućnost svakom preduzetniku koji raspolaže ostvarivom poslovnom idejom da je ostvari na relevantnom tržištu. 

PKS
PKV
Foto: PKV

- Privredna komora Vojvodine i u narednom periodu svoje aktivnosti usmeriće pre svega prema privrednicima koji su itekako osetili posledice Kovida u svom poslovanju, a uprkos svemu  okrenuti  su i nekim novim, razvojnim projektima. U okviru naših udruženja i dalje ćemo organizovati skupove i okupljati privrednike i proizvođače kako bi lakše nastupali na tržištu i razvijali svoje poslovanje - kaže predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd