fbpx
Skip to main content
Ekonomija, Koronavirus, Ekonomska kriza

POSRNUĆE KUPOVNE MOĆI EVROPLJANA! Maloprodaja u evrozoni znatno pala

Foto: Profimedia/ilustracija
Promet u trgovini na malo u evrozoni pao je u septembru za 2,0 posto u odnosu na avgust, prema desezoniranim podacima, a u Evropskoj uniji je bio manji za 1,7 procenata, prema preliminarnim procenama Evrostata.

Maloprodaja u evrozoni je u septembru, u odnosu na isti mesec 2019. godine, prema kalendarski prilagođenim podacima zabležila rast od 2,2 odsto, dok je u 27-članom bloku bila veća za 2,1 procenat, objavljeno je na veb sajtu Evrostata.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći mesečni pad u trgovini na malo zabeležen je u septembru u Belgiji (-7,4%), Francuskoj (-4,5%) i Nemačkoj (-2,2%), a najveći porast su imale Bugarska (+2,8%), Portugalija (+1,9%) i Rumunija (+1,7%).

Kada je reč o septembarskim pokazateljima maloprodaje na godišnjem nivou među državama članicama EU, najveći rast registrovan je u Irskoj (+11,5%), Litvaniji (+6,2%), Letoniji i Slovačkoj (obe po +5,9%), a najveći pad je bio na Malti (-12,2%), u Sloveniji (-6,9%) i Bugarskoj (-6,7%), prema podacima evropske statističke službe.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd