fbpx
Skip to main content
dd

POTPISANA JOŠ JEDNA DEKLARACIJA "QCI": EU planira izgradnju KVANTNE KOMUNIKACIJSKE mreže

Foto: Profimedia
Predstavnici sedam zemalja EU (Belgija, Nemačka, Italija, Luksemburg, Malta, Holandija i Španija) potpisali su deklaraciju u kojoj se obavezuju da će zajedno razviti kvantnu komunikacijsku infrastrukturu širom Evropske unije u sledećih deset godina.

Ta infrastruktura bi omogućila prenos i čuvanje ultrasigurnih informacija i podataka i povezivanje komunikacijske imovine širom unije.

Zemlje koje su potpisale deklaraciju "QCI"  pristale su da rade zajedno i s Evropskom komisijom kako bi, po mogućnosti pre kraja 2020. godine, pripremile akcioni plan za istraživanje prednosti izgradnje te infrastrukture. To će obuhvatiti preliminarne studije, tehnološke mogućnosti dostupne za razvoj i uvođenje "QCI" širom EU, kao i potrebna sredstva.

Za sada Evropa kasni s razvojem kvantne infrastrukture jer je nekoliko zemalja već počelo graditi kvantnu komunikacionu infrastrukturu na različite načine. Kina je za sada neosporni lider u tom području, raspoređujući kontinentalnu kvantnu okosnicu temeljenu na pouzdanim čvorovima, nekoliko gradskih pristupnih mreža sa stotinama pristupnih tačaka i istraživački satelit Micius. Kvantne mreže takođe se primjenjuju u Južnoj Koreji, Japanu i SAD.

PAMETNI TELEFONI MENJAJU LJUDSKI SKELET: Toliko često gledamo nadole, da smo dobili KOŠČATI ŠILJAK na lobanji

PAMETNI TELEFONI MENJAJU LJUDSKI SKELET: Toliko često gledamo nadole, da smo dobili KOŠČATI ŠILJAK na lobanji

POČEO PLAN B! Huavej sada UZVRAĆA UDARAC, Hongmeng se ŠIRI SVETSKIM TRŽIŠTIMA

POČEO PLAN B! Huavej sada UZVRAĆA UDARAC, Hongmeng se ŠIRI SVETSKIM TRŽIŠTIMA

ZA GODINU I PO DANA POČINJE IZGRADNJA METROA U BEOGRADU: Odlična vest za stanovnike srpske prestonice

ZA GODINU I PO DANA POČINJE IZGRADNJA METROA U BEOGRADU: Odlična vest za stanovnike srpske prestonice

Kvantna infrastruktura će obuhvatiti dva elementa: postojeću optičku infrastrukturu kojom će se povezati strateške komunikacijske veze na nacionalnom nivou i prekogranične komunikacije i svemirsku komponentu, odnosno ugraditi kvantnu tehnologiju u komunikacione veze za duže udaljenosti u samoj EU kao i strateške veze EU s drugim kontinentima.

"QCI" će pomoći Europi u osiguranju kritične infrastrukture kroz sustave šifriranja koji će štititi od kibernetičkih napada prije svega pametne energetske mreže, kontrolu vazdušnog prometa, finansijsku digitalnu infrastrukturu, digitalne komunikacije zdravstvenih ustanova…

Kvantna infrastruktura treba da omogući sakupljanje i razmenu podataka na zaštićeni način kako bi se zaštitili podaci državnih institucija. Dugoročan plan je izgradnja tzv. kvantnog interneta, odnosno povezivanje kvantnih računara, simulatora i senzora putem kvantnih mreža kako bi se sigurno distribuirali podaci širom Evrope.

Da li će Priština povući takse do samita u Parizu 1. jula?

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd