fbpx
Skip to main content
Privredna komora Srbije

Potpisan Memorandum o razumevanju između PKS i Svekineske federacije za industriju i trgovinu

Foto: Srbija Danas
Privredna komora Srbije i Svekineska federacija za industriju i trgovinu potpisale su Memorandum o sporazumevanju.

Memorandum o sporazumevanju potpisali su Sje Đinžong, potpredsednik Svekineske federacije za industriju i trgovinu i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. 

Tom prilikom predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je značaj ovog Memoranduma i ukazao na jačinu veza koje povezuju srpski i kineski narod i investitore.

- Želimo da se ovde kineske kompanije osećaju kao kod svoje kuće, a mi možemo mnogo od vas da naučimo - rekao je on i izrazio očekivanje da će predstavnik PKS u Kini dobiti podršku u radu od ACFIC, "jer samo svakodnevni kontakt doprinosi saradnji".

Čadež je rekao i da očekuje da će veliki poslovni forum privrednika dve države u Pekingu biti održan krajem jeseni ili početkom zime ove godine.

Privredna komora Srbije
Foto: Srbija Danas

Potpredsednik ACFIC Sje Ðinžong ocenio je da su potpisivanjem memoranduma dve strane koje su do sada bile prijatelji postale "jedna porodica" i izrazio očekivanje da će to dovesti do ulaganja više napora na jačanju saradnje među privrednicima.

- Predsednik Srbije je rekao da Kinu i Srbiju vezuje čelično prijateljstvo, nadam se da ćemo dobro sarađivati i dati zajednički doprinos ekonomskom razvoju Srbije - pa da čelični odnosi budu još čeličniji - rekao je on i dodao da je potpisavanje početak stvaranja jedne porodice, a da treba uložiti napore da porodica napreduje. 

Ðinžong je rekao da postoje mogućnosti za spajanje preduzeća i pozvao na što češće sastanke kako bi odnosi među kompanijama jačali, a podsetio je na kinesku poslovicu "da rođaci što se češće viđaju postaju sve bliži".

Privredna komora Srbije
Foto: Srbija Danas

Memorandum o razumevanju između Privredne komore Srbije (PKS) i Svekineske federacije za industriju i trgovinu (ACFIC) koji je potpisan danas doprineće jačanju čeličnog prijateljstva dve države i učvrstiti osećaj da su Srbija i Kina jedna porodica, rečeno je posle potpisivanja.

Svekinska federacija okuplja privredne komore Kine i čine je kineski industrijalci i biznismeni, kompanije i pojedinci privatnog sektora.

Pored centrale u Pekingu, ACFIC ima 3.402 lokalnih kancelarija na provincijskom i opštinskom nivou.

Do kraja 2016.godine ACFIC je imao registrovano 4,5 miliona članova širom Kine.

Glavne funkcije ACFIC: stvaranje kanala komunikacije između vlade i privatnog sektora; pomoć vladi u upravljanju privatnim sektora;  učešće u političkim konsultacijama oko nacionalne politike i strategije u politici i privredi i legitimno zastupa svoje članice i iznosi njihove zahteve vladi i dr.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd