Skip to main content
Radnici

POVEĆANE SUBVENCIJE: Više novca za domaće i strane investitore!

Foto: Profimedia/ilustracija
Više novca za investitore - i domaće i strane.

Više novca za investitore – i domaće i strane. Za subvencije za novootvorena radna mesta planirano je u budžetu za ovu godinu 15 milijardi dinara, što je za tri milijarde više nego prošle godine. 

Zamenite oružane listove na vreme: Kazna 150.000 dinara

Za 2018. godinu za podsticaje je bilo namenjeno 12 milijardi dinara, dok se za 2019. planira veći iznos.

- Mi smo zadovoljni, ugovori potpisani u 2018. godini su, čini mi se, obezbedili i obavezuju investitore na 10.783 nova radna mesta, što je svakako značajno i mi ćemo sa ovom politikom da nastavimo zato što se efekti ovakve politike vide, multiplikuju, prepoznaju se. Podsetiću vas da je na nivou Zapadnog Balkana u ovom kontekstu Srbija zemlja na prvom mestu - kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Iako pred zakonom nema diskriminacije domaćih i stranih investitora, analize pokazuju da je u periodu od 2006. do 2016. godine za ove namene potrošeno pola milijarde evra, a 90 odsto tog iznosa otišlo je strancima.

radnici
Foto: Profimedia

Milorad Filipović, autor ove analize, podseća da je na taj način otvoreno više od 80.000 radnih mesta.

- Regulative su, što se kaže, neutralne, one jednako važe, kao što kažete, i za domaće i za strane ulagače. Međutim, čini se da u primeni tih regulativa, strani ulagači ipak imaju malo tretman koji je više njima u korist - rekao je Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta.

- Mi tu postižemo jednu ravnotežu i nikada ta regulativa, što zakonska što podzakonska, nije bila naklonjena stranim investitorima - tvrdi Dragan Stevanović.

Država je, u međuvremenu promenila pravila, pa je tokom 2018. odobreno 33 projekata. Potpisano je 24 ugovora, od toga 13 sa domaćim investitorima.

Kinesko čudo u Srbiji od 10 milijardi dolara

- Čisto kroz brojeve gledano, moram napomenuti da, nažalost, imamo najveći broj raskinutih, već potpisanih ugovora o davanju subvencija sa domaćim investitorima, daleko, daleko više procenata nego sa stranim investitorima. Da li to pokazuje da su strani investitori ozbiljniji, tačniji, precizniji u poštovanju svojih obaveza koje su preuzeli prilikom dobijanja subvencija – nisam siguran - kaže profesor Filipović.

Ekonomisti upozoravaju da su domaća ulaganja niska. Pa država sada ima veći problem da ubedi domaće privrednike da na domaćem terenu potroše novac.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Grmljavina
18 Beograd