fbpx
Skip to main content
Penzioneri

POZNATO KOLIKO ĆE IZNOSITI GARANTOVANA PENZIJA! Samo jedan osnovni uslov je potreban

Foto: Srbija Danas
Garantovana penzija bi bila namenjena svima koji se nalaze u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a iz Ministarstva za brigu o selu otkrivaju koliko bi ona mogla da iznosi.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da je zadatak društva u celini da u narednom periodu svi stariji od 65 godina, među kojima je najviše žena i to žena sa sela, a koji nemaju penziju ni druga primanja, dobiju mogućnost da budu korisnici socijalne-garantovane penzije.

SPAJAJU SE BEOGRAD I BUDIMPEŠTA NAJMODERNIJOM PRUGOM: Počeli radovi na mađarskoj deonici (FOTO)

SPAJAJU SE BEOGRAD I BUDIMPEŠTA NAJMODERNIJOM PRUGOM: Počeli radovi na mađarskoj deonici (FOTO)

VUČIĆ SA DELEGACIJOM KOMPANIJE "HANSGROHE": Potpisan investicioni ugovor - "ovo je život za novo Valjevo" (FOTO/VIDEO)

VUČIĆ SA DELEGACIJOM KOMPANIJE "HANSGROHE": Potpisan investicioni ugovor - "ovo je život za novo Valjevo" (FOTO/VIDEO)

BAT SE OBAVEZUJE NA NULTU STOPU EMISIJA UGLJENIKA DO 2050.

BAT SE OBAVEZUJE NA NULTU STOPU EMISIJA UGLJENIKA DO 2050.

Ministar je na skupu u Novoj Crnji, organizovanom povodom Međunarodnog dana žena sa sela, koji se svake godine obeležava 15. oktobra, rekao da je to nešto što Srbija mora da uvede, kao i da je to imperativ vremena u kome živimo i nešto što rade zemlje u okruženju.

Ženama na selu minimalan iznos od 100 evra koji predlažemo biće od koristi, ali će im pre svega, potvrditi neophodno lično dostojanstvo. Biće to potvrda da društvo vrednuje njihov rad i da se odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka dale gajeći i vaspitavajući decu, radeći u domaćinstvu i brinući o svojim porodicama - naveo je Krkobabić.

SUDBINA SELA ZAVISI OD ŽENE

- Ako mlade žene i devojke reše da ostanu u selima, da tu zasnuju porodice, onda smo dobili bitku, onda će selo živeti. Ukoliko želimo da selo živi, treba da stvorimo ambijent da se mlade žene bave preduzetništvom, seoskim turizmom, da osnivaju zadruge, da imaju sopstvene izvore prihoda i budu u poziciji da planiraju, dogovaraju i odlučuju - istakao je Krkobabić.

selo
selo
Foto: Profimedia/ilustracija

Međunarodni dan žena sa sela, koji pada uoči Svetskog dana hrane, obeležava se od 2008. godine i odaje počast ulozi žena na selu 15. oktobra svake godine. Tog dana prepoznaje se važnost seoskih žena u unapređiivanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja širom sveta, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

OSNOVNI USLOVI

Krkobabić je nedavno istakao da bi projekat obuhvatio isključivo one kojima je pomoć neophodna, što će se ustanoviti pošto budu izrađene socijalne karte koje će prikazati imovinu i status porodice u celini.

- Ovo nije penzija u klasičnom smislu reči, te je pomeramo iz tog korpusa. Definišemo je kao jedan specifičan sistem socijalne pomoći. Namenjena je muškarcima i ženama u Srbiji koji se nalaze u siromaštvu ili na rubu siromaštva. Za najveći broj ljudi to znači da nemaju penziju, niti neki vid drugih primanja, ali ni imovinu. Osnovni uslov je da su stariji od 65 godina - istakao je Krkobabić.

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd