broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.14
usd
110.2702
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVO SU USLOVI POD KOJIMA ĆEMO PUTOVATI DO KRAJA GODINE: Detaljan spisak po državama

23.11.2021. 07:36
Piše:
Srbija Danas/Blic
korona virus
korona virus / Izvor: Profimedia/ilustracija
Pravila ulaska se menjaju u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije u određenoj zemlji

Navikli smo se od početka pandemije da svake nedelje proveravamo da li postoje novi uslovi za putovanje u strane zemlje. Ipak, ono od čega smo se već polako odvikli jeste da su nam neke zemlje potpuno van domašaja i da je uveden potpuni lokdaun.

PREMIJERKA U UŽIVO PROGRAMU SAOPŠTILA SJAJNE VESTI! Svi građani će se ovome obradovati

PREMIJERKA U UŽIVO PROGRAMU SAOPŠTILA SJAJNE VESTI! Svi građani će se ovome obradovati

Novi direktan let Beograd- Ankara snažan impuls razvoju turizma i privredne saradnje

Novi direktan let Beograd- Ankara snažan impuls razvoju turizma i privredne saradnje

PONOVO RASTE CENA STRUJE: Energetska kriza još uvek traje, ovo je glavni uzrok najnovijeg poskupljenja

PONOVO RASTE CENA STRUJE: Energetska kriza još uvek traje, ovo je glavni uzrok najnovijeg poskupljenja

Tako je od juče u Austriju, u koju putuje veliki broj naših državljana, nemoguće ući narednih 20 dana.

Austrijske vlasti uvele su karantin širom zemlje nakon naglog porasta broja slučajeva zaražavanja koronom. Odluku je saopštio austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg, koji je rekao da će blokada trajati 20 dana od 22. novembra do 13. decembra, ali će ista biti preispitana nakon deset dana i uklonjena ako se situacija popravi.

- Ne želimo peti talas - rekao je kancelar na jučerašnjem sastanku guvernera devet austrijskih pokrajina.

Istovremeno, zemlja treba da uvede zakonski mandat za vakcinaciju od 1. februara 2022. godine, postajući tako prva zemlja u svetu koja je vakcinaciju učinila obaveznom.

granični prelaz
granični prelaz / Izvor: Foto: Youtube printscreen/kopernikus rtv raska

Zabrana kretanja znači da putovanje u Austriju neće biti moguće u periodu od 20 dana osim u apsolutno neophodne svrhe.

- U Austriji, zbog trenutne situacije sa zarazom korona virusom, privremena blokada će stupiti na snagu od 22. novembra do najkasnije 13. decembra. Putovanje u Austriju u turističke svrhe biće ponovo moguće tek nakon ovog perioda - navodi se na zvaničnom sajtu za putovanja Austrije.

Odluka je usledila nakon prethodne odluke austrijskih vlasti da više ne prihvataju testove na antigen COVID-19 za ulazak u zemlju ili pristup zatvorenim prostorima. Štaviše, država je odlučila da stavi tačku na važenje potvrda o vakcinaciji, što znači da će od 6. decembra potvrde o vakcinaciji koje dokazuju da je nosilac uzeo dve doze vakcine važiti samo devet meseci.

- Vakcinacije sa dve doze važe devet meseci tek nakon druge doze od 6. decembra (ranije: 12 meseci) - napominju austrijske vlasti.

Grčka

Pre nekoliko dana grčka vlada je apelovala da se u digitalni sertifikat uvede i treća doza. To praktično znači da bi se definicija potpuno vakcinisanog putnika promenila. Potpuna vakcinacija bi značila tri doze, a u sistemu bi se striktno pratilo važenje vakcina.

U televizijskom govoru grčkoj naciji, premijer Kirijakos Micotakis je predložio da bi vakcinisani trebalo da dobiju treću vakcinu protiv COVID-19 šest meseci nakon druge doze vakcinacije protiv COVID-19, a zatim tu dozu treba dodati digitalnoj EU COVID-19 digitalnoj dozi.

Kirijakos Micotakis
Kirijakos Micotakis / Izvor: Profimedia

- Na ovaj način ćemo izbeći svaku pukotinu u zidu imuniteta koji je već izgrađen na našem kontinentu - rekao je premijer Micotakis.

Za sada državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države). Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom. Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz Republike Srbije.

Ukoliko državljani Republike Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Bugarska

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz država u crvenoj zoni (gde je svrstana i Republika Srbija) nije dozvoljen ulazak u Bugarsku. Ovo ne važi za decu mlađu od 12 godina kao i za putnike koji su u tranzitu preko teritorije Bugarske i još neke posebne kategorije koje su pobrojane na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Velika Britanija i Severna Irska

Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.

Za potpuno vakcinisana lica koja poseduju odgovarajući sertifikat, karantin nije obavezan. Potpuno vakcinisana osoba je lice koje je primilo dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku. Vakcine koje se priznaju su: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna i Janssen.

Johnson - Johnson
Johnson - Johnson / Izvor: Profimedia

U tom slučaju, za ulazak u Englesku je neophodan:

- rezervisan i plaćen COVID 19 test, koji će biti urađen drugog dana nakon ulaska u zemlju (više informacija https://www.gov.uk/find-travel-test-provider)

- formular za praćenje kretanja - Passenger Locator Form, popunjen 48 sati pre putovanja (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk).

Nakon dolaska u Englesku potrebno je obaviti prethodno rezervisano testiranje 2. dana (ili pre). Ako ćete biti u Engleskoj manje od 2 dana, i dalje morate da rezervišete i platite navedeno testiranje, a test morate da uradite samo ako ste 2. dana još u Engleskoj.

Osoba koja je preležala Covid19 i primila samo jednu od prepisane dve doze vakcine mora da poštuje pravila za putnike koji nisu vakcinisani. Putovanje u Englesku je dozvoljeno i bez potvrde o vakcinisanju, ali pod određenim pravilima (više informacija: https://www.gov.uk/find-travel-test-provider).

Italija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Italiju osim u slučajevima apsolutne hitnosti ili ukoliko imaju mesto prebivališta u ovoj zemlji. Čak i u tim slučajevima, putnici moraju da ispune određene kriterijume koji su pobrojani na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Mađarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Napomena:

1. Jedino građani koji u Mađarsku ulaze iz pravca Ukrajine podležu i dalje merama epidemiološke kontrole za sprečavanje pandemije.

2. Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

3. Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru.

4. Za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i dr. potrebna je potvrda o vakcinaciji.

Nemačka

Državljani Republike Srbije, koji su potpuno vakcinisani protiv Covid 19 (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) mogu iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja.

Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Covid 19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test.

korona virus nemačka
korona virus nemačka / Izvor: Profimedia

Ukoliko ste u poslednjih deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, dužni ste da pre izlaska iz Srbije popunite elektronsku prijavu ulaska putem sledeće veb-stranice: https://einreiseanmeldung.de/#/ .

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji može biti dozvoljen ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili dokažu da je njihovo putovanje neodložno (šta se smatra neodložnim razlogom putovanja možete pronaći na sledećem linku: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coro… ).

Za sve one koji u Nemačku putuju sa važnim razlogom za ulazak važi sledeće: obavezna elektronska prijava ulaska, test na Covid 19 (antigenski ili PCR) ili sertifikat o preležanoj bolesti i obavezni karantin (karantin se prekida kada se potvrda o ponovnom negativnom testu uređenom u Nemačkoj pošalje preko linka za elektronsku prijavu ulaska: https://einreiseanmeldung.de/#/. Međutim, novo testiranje je moguće najranije petog dana nakon ulaska u Nemačku).

Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta. Potreban je dokaz o ovlašćenju za ulazak u zemlju odredišta i svrsi putovanja, kao i da se tranzit obavi najkraćim mogućim putem.

Detaljne informacije o uslovima ulaska i tranzita mogu se pronaći na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf

U slučaju dileme u vezi sa mogućnošću ulaska ili tranzita, potrebno je kontaktirati Saveznu policiju SR Nemačke putem linka: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/Service/Kontakt/08_Reiseanfrage/rei

RUMUNIJA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rumuniju, pod uslovom da su u jednoj od sledećih kategorija: lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije; lica kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID – 19 u prethodnih najviše 180, a najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije; deca uzrasta do 12 godina (bez obaveze prilaganja negativnog rezultata PCR testa); deca uzrasta između 12 -16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata); prekogranični radnici; studenti; lica koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata (ukoliko prilože negativan rezultat PCR testa); lica u tranzitu, pod uslovom da teritoriju Rumunije napuste u roku od 24 sata.

RUSKA FEDERACIJA

Državljani Republike Srbije (bez obzira na tip pasoša i načina regulisanja boravka u Rusiji) mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 72 sata od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovan u državu poletanja. Ovo pravilo se odnosi i na sve one strance koji poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji Ruske Federacije.

Moskva
Moskva / Izvor: Profimedia

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju vazdušnim putem, direktnim letovima iz Srbije, kao i iz svih zemalja sa kojima je Ruska Federacija obnovila direktne letove, pod uslovom da imaju regulisan boravak u tim zemljama (važeću vizu, privremeni ili stalni boravak).

SEVERNA MAKEDONIJA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Severnu Makedoniju, pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata:

  • sertifikat o primljene 2 voze vakcine protiv Covid-19;
  • potvrdu o preležanom virusu Covid-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja;
  • negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju R. Severne Makedonije;
  • negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Republike Severne Makedonije.

Navedena pravila važe i za izlazak iz zemlje.

Strani državljani moći će da tranzitiraju kroz Severnu Makedoniju (do 5 časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije.

SLOVENIJA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Za tranzit kroz R. Sloveniju neophodno je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati .

Dodatne informacije na linku https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

TURSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku. Ukoliko se ne ulazi iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura, u Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

HRVATSKA

Državljani Republike Srbije koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, mogu da uđu u Republiku Hrvatsku uz posedovanje dokaza o posebno opravdanom razlogu putovanja (turističkih i poslovnih razloga, neodgodivih ličnih/porodičnih razloga), kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova ulaska:

- predočenje negativnog PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 (ne starijeg od 48 sata);

- predočenje potvrde o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza);

- predočenje potvrde o preboljenom virusu COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar 12 meseci od početka bolesti COVID-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 365 dana;

- predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa COVID-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 365 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od strane doktora.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navdene uslove.

Putnici u tranzitu su izuzeti od navedenih uslova i mera ukoliko u roku od 12 sati od trenutka prelaska graničnog prelaza napuste R. Hrvatsku.

Detaljne informacije o režimu ulaska državljana trećih zemalja u R. Hrvatsku mogu se pronaći na linku https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

CRNA GORA

Od 14. septembra 2021.g. ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) poseduju jedan od propisanih uslova:

  • Potvrda o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze);
  • Negativan PCR test na Covid-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na Covid-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
  • Negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati
  • Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina (crnogorski i strani državljani)
ŠVAJCARSKA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Švajcarsku samo ukoliko su vakcinisani nekom od vakcina koje priznaje Švajcarska: Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson), Vaxzevria (AstraZeneca), Sinovac i Sinopharm. Ostale posbene slučajeve u kojima je dozvoljen ulazak u ovu zemlju možete videti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
23.11.2021. 07:36