clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Predsednik Srbije obišao radove na auto-putu E-763: Najavljeno - do CRNOGORSKE GRANICE ZA DVA SATA I 15 MINUTA (FOTO/VIDEO)

01.04.2021. 10:58 12:50
Piše:
Srbija Danas
AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić
Probijanje tunela "Laz" teče planiranom dinamikom, kompletirani su radovi na predusecima ulaznog i izlaznog portala. U toku su radovi na miniranju, tunelskom iskopu i primarnoj oblozi tunela.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na auto - putu E-763 Miloš Veliki, na deonici Preljina - Požega, tunel "Laz", gde se na licu mesta informisao o dinamici radova i rokovima za završetak ove deonice.

KORONA HRVATSKI JAVNI DUG VINULA U NEBO: Krediti i obveznice "pojeli" BDP

KORONA HRVATSKI JAVNI DUG VINULA U NEBO: Krediti i obveznice "pojeli" BDP

PONOVO INFLACIJA U SLOVENIJI: Nakon sedam meseci deflacije, cene porasle u martu

PONOVO INFLACIJA U SLOVENIJI: Nakon sedam meseci deflacije, cene porasle u martu

DANAS POČINJE PRIJAVA ZA DRUGIH 15.450 DINARA: Isplata već u maju, a evo ko sve ima pravo da se prijavi

DANAS POČINJE PRIJAVA ZA DRUGIH 15.450 DINARA: Isplata već u maju, a evo ko sve ima pravo da se prijavi

 

Pitanja novinara

Predsednik Srbije je dodatno objasnio šta se dešava sa izgradnjom obilaznice oko Užica nakon pitanja novinara. 

- U septembru kreće izgradnja obilaznice oko Užica, to je već dogovoreno, od septembra sve startuje. Takođe, tada počinje i rekonstrukcija užičke bolnice, tako da će to biti i jedan dodatni projekat i biće velelepan. Ta bolnica će biti veoma moderna i sa svim što treba. 

Na pitanje kada je u planu izgradnja deonice puta Niš-Merdare koji bi umnogome značio i Srbima sa Kosova, predsednik Vučić je najavio početak radova za leto ove godine. 

- U avgustu kreće izgradnja puta Niš-Merdare, tenderski pregovori su u toku. Tu deonicu ćemo raditi sa evropskim prijateljima, izgradnja kreće u avgustu. Dobili smo povoljnu cenu i grant od 40,6 miliona evra na ukupnu cenu od 255 milliona evra između Niša i Beljoljina. Zaključno sa 1. decembrom u Srbiji će se biti u toku gradnja 8 auto-puteva. Kada dođete na ovakvo mesto i kada prođete auto-putem u čijoj ste izgradnji učestvovali i kada sanjate te velike snove onda to znači da morate da imate uređene javne finansije i stabilnu ekonomiju. Slušao sam o ovim planovima i tunelima širom Srbije više puta, a mi sada to ostvarujemo. Posebno je teško raditi ove projekte u vreme korone, ali ja sam siguran u naše kineske prijatelje, malo je kompanija koje su tako odgovorne, studiozne i koje hoće da rade na ovakav način - rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je prokomentarisao objave na internetu koje su objavljene danas, a tiču se njegove navodne ostavke na mesto predsednika Republike Srbije. 

- Niko ne mora da bere brigu, nisam dao ostavku, nisam podneo nikakvu ostavku koja kruži internetom, to je prvoaprilska šala. Ne razumem potrebu da se neko šali na takav način, ali eto šali se. Odgovor je da nisam podneo ostavku i dalje sam predsednik Srbije. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da najavljeno formiranje baze Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Južnoj Mitrovici i učešće u vojnoj vežbi NATO, nije ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće.

-Verujem da će se sačuvati mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji. Ovo nije ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće, bez previše odgovornosti. Ako bude postojala ozbiljnija opasnost ili ugroženost za srpski narod... Ne moram da nastavim. Znaju Srbi sa Kosova i Metohije sve- poručio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da ne vidi kako bi priznanje tzv. Kosova dovelo do stabilizacije u regionu.

- Ako neko misli da će se stabilnost zapadnog Balkana graditi tako da Srbi budu poniženi to neće biti moguće - poručio je Vučić zamoljen da prokomentariše poruke zapadnih zvaničnika da Srbija treba da prizna tzv. nezavisno Kosovo radi prosperiteta zapadnog Balkana, a na uštrb Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića

- Ovo je za nas veliki dan i možemo da vidimo kako je probijeno 700 metara ovog tunela, kada smo bili prošle godine u junu, tek smo bili počeli da probijamo stene. To je veoma zahtevan posao, a ovo je planirano da se završi 2023. godine, ali ja sam zamolio naše prijatelje da mimo ugovora završimo ovaj autoput do kraja godine ili na kraju u januaru ili februaru 2022. godine. On mi je dao garanciju da ćemo dobiti auto-put dobiti za godinu dana. Treba da uradimo dodatne tri obilaznice, pristupne petlje, mnogo života smo gubili na ovoj deonici, sada je to izmešteno i ide kroz planinu Jelicu, ali sam uveren da će i ovo dodatno doprineti bezbednosti. Velika vest za danas je da ćemo već u maju pokušati da potpišemo ugovor za izgradnju dodatnih 107 kilometara do crnogorske granice od Požege i stizaće se za 2 sata i 15 minuta do crnogorske granice. To će biti na veliku radost za građane Arilje, Ivanjice, celog Peštera i svih okolnih mesta, ali i za građane Crne Gore. To su tektonske promene, ali nastavićemo da popravljamo i druge saobraćajnice  - rekao je Vučić i dodao: 

- Za mesec dana ili za mesec i po ćemo potpisati ugovor za izgradnju puta Požega - Boljare, to je divna vest za investitore, ali i turiste. Hvala kineskim prijateljima, bez njih ovo ne bi bilo moguće. Srbija iskreno voli i ceni vašu zemlju, do kraja mandata ću se boriti za ovu zemlju jer je volim najviše na svetu. 

Obraćanje Tomislava Momirovića

Ministar navodi da je ovo najteža, najozbiljnija i najkompleksnija investicija.

- O ovoj izgradnji nije mogao niko ni da sanja, ali zahvaljujući vrednom radu Vlade Srbije i predsednika Vučića, mi radimo i gradimo. Dajemo sve od sebe, svake nedelje imamo sastanke kako bismo uradili ovu najtežu deonicu. Uveren sam da će svi to videti, a ono što zaista nama svima podiže nivo obaveza, istorija će ovo zapamtiti, niko ovo neće moći da ospori. 

Obraćanje Čen Bo

Čen Bo je iskoristila priliku da se zahvali svim kineskim radnicima za rad i saradnju i dobar odnos između dve zemlje.

- Hvala svima na saradnja ne bi dostigla ovakve rezultate da nije našeg odnosa kao do sada. Naš predsednik će sigurno nastaviti da radi, ulaže i razvija kako auto-put, tako i saradnju između naše dve zemlje - rekla je ambasadorka Kine u Srbiji. 

Obilaženje radova

Predsednik Srbije porazgovarao je sa delegacijom iz Kine, ministrom Tomislavom Momirovićem i  svima prisutnima o tome kako teku radovi i kolika je važnost ovog auto-puta za celu Srbiju, ne samo za ovaj kraj.

Predsednik je upitao da li će čitava izgradnja biti gotova do kraja decembra, na šta je dobio odgovor od investitora da se svi jako trude i vredno rade na tome da ovo što pre bude gotovo. 

- Ja ovde dolazim 19. decembra, na Svetog Nikolu, tu slavu slavim, ja pitam da li mogu da se vozim ovim auto-putom ili ne - upitao je Vučić kroz smeh.

Predsednik je poručio da nema odustajanja od cilja da ovo bude gotovo do 19. decembra. 

- Mora da se završi sve do 19. decembra, obećali smo narodi, ne želim da nam kažu da kineska braća nisu uspela da urade svoj posao, a ja znam da nije tako i da vi sve možete - poručio je predsednik.

Kineski investitor rekao je da od momenta kada je obećao da će posao biti gotov, od tada razmišlja kako da što brže i što bolje završe svoj posao i ovu deonicu.

- Ja sam siguran da vi to možete, samo uložite malo više truda i rada i to će do 31. decembra biti gotova. Trud poštujem, ali nisam zadovoljan, to je odgovor koji nisam do sada priznao, sav posao mora biti obavljen onda kad smo obećali narodu. Ja neću otići odavde dok se ne budemo dogovorili da je krajnji rok 31. decembra. Nema tvrdoglavijeg od mene - poručio je predsednik Vučić.

Predsednik je poručio da najkasnije kada radovi moraju biti potpuno gotovi je Božić, nakon čega su se Vučić i kineski investitor rukovali u znak dogovora.

Predsednike je u razgovoru sa radnicima i predsednikom opštine rekao da je ovo investicija od značaja za celu Srbiju, i najavio nova ulaganja u Užice.

- Užice će dobiti nove bolnice, moramo da uložimo i da uradimo nešto i u ovom gradu - rekao je predsednik.

- Sada imamo toliko poslova i ugovora, a i teže dobijamo novac od banaka usled korone, teže dobijamo zajmove i zato se snalazimo kako možemo i samo zato vas molim da se malo strpite i sačekate da sve dođe na svoj red - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić upitao je šta je hitno što treba uraditi i oko Sjenice, i okolni Zlatibora kako bi to sve izgledalo lepo i kako treba. 

Predsedniku su predstavili plan i nacrt samog rada i objasnili šta je do sada urađeno, a šta nas još čeka, kako bi radovi bio što pre gotov. Takođe, radnici su istakli da rade najviše što mogu, nekada i po 24 sata, rad ne prestaje samo kako bi se svi radovi završili do ugovorenog roka. 

Vučić je pozdravio i sve prisutne radnike koji rade na izgradnji tula iz Kine.

Predsednik je istakao tokom obilaska da je ovo najteža deonica za izgradnju, i da se zbog toga ne bi mogao tačno odrediti datum kada će radovi biti gotovi, i da zato on "vrši pritisak" da se to završi što pre.

- Oni su odgovorni ljudi, ali ja pored svog njihovog stresa i brige da sve bude gotovo na vreme, ja nisam tu da ih pozdravljam i ljubim u obraz zbog toga,  već da im stavim još jedan mali, dodatan teg da radovi budu gotovi čim pre - rekao je Vučić.

 

Probijanje tunela "Laz" teče planiranom dinamikom, kompletirani su radovi na predusecima ulaznog i izlaznog portala. U toku su radovi na miniranju, tunelskom iskopu i primarnoj oblozi tunela.

Piše:
Srbija Danas
01.04.2021. 10:58 12:50