Skip to main content
novac

Preliminarni rezultati studije pokazuju: U Srbiji SMANJEN nivo sive ekonomije

Foto: Profimedia
Tačni podaci i brojke biće poznati na Nacionalnoj konferenciji o suzbijanju sive ekonomije koja će se održati 20. februara u Beogradu

- Preliminarni podaci Studije o stanju sive ekonomije u Srbiji govore da je nivo sive ekonomije u zemlji smanjen proteklih godina - izjavio je potpredsednik Saveza za fer konkurenciju Vladimir Tipsarević.

On kaže da je opšti utisak da je stanje na polju sive ekonomije bolje i da se to vidi, kaže, kroz bolje prikupljanje prihoda. 

Međutim, tačni podaci i brojke biće poznati na Nacionalnoj konferenciji o suzbijanju sive ekonomije koja će se održati 20. februara u Beogradu u organizaciji NALEDA i Saveza za fer konkurenciju, podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i u partnerstvu sa Vladom Srbije.

Od početka nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2018" stiglo više od 30.000 koverata

- To je prva takva studija od 2013. godine i poslužiće da se na objektivan način sagleda gde je Srbija trenutno u tom smislu - kaže Tipsarević. 

Cilj rada Saveta za fer konkurenciju koji deluje unutar NALEDA je da se do 2020. godine nivo sive ekonomije u Srbiji spusti na nivo kakav su imale zemlje centralne i istočne Evrope u trenutku uključivanja u EU.

Uzmi račun i pobedi
Foto: Tanjug

- Ulazimo u period revizije nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i za jednu takvu reviziju jako je bitno da imamo objektivne kriterijume na osnovu kojih možemo da vidimo kakve su efekte imale dosadašnje mere i aktivnosti - objašnjava on. 

Što se tiče edukativne kampanje čiji je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" sastavni deo, kompanije okupljene u okviru Saveza za fer konkurenciju će i ove godine podržati kampanju.

UPOTREBITI DO i NAJBOLJE UPOTREBITI DO na deklaraciji? Tako mala, a tako drastična razlika!

- Do sada smo prikupili preko 200.000 evra i ta cifra će sigurno vremenom rasti. Konačan cilj kampanje je da se pojača svest građana i privrede o štetnim dejstvima sive ekonomije - kaže Tipsarević. 

On je pozvao sve kompanije u Srbiji da se priključe akciji i podsetio da je prošli ciklus nagradane igre samo kroz poreske prihode doneo budžetu 73 miliona evra prihoda.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd