Skip to main content
Online kupovina

PREVARA IZA POPUSTA U ONLAJN PRODAVNICAMA: Sniženim cenama mame kupce, a onda otkriju posebnu "CAKU"

Foto: Profimedia/ilustracija
Naime, kada kupac želi da poruči navodno sniženi proizvod, shvati da je isti dostupan samo u prodavnicama

Jedna kompanija koja se bavi prodajom bele tehnike i uopšte potrošačke elektronike u Beogradu, ovih dana je stavila na određene proizvode 20% popusta samo za onlajn kupovinu.

To nije ništa neobično i bilo bi za pohvalu, naročito u susret Danu žena, da nema jedne nelogičnosti.

MAŠINE SE NE GASE: Najavljena nova ulaganja u lokalnu putnu infrastrukturu (FOTO)

MAŠINE SE NE GASE: Najavljena nova ulaganja u lokalnu putnu infrastrukturu (FOTO)

CENA SOJE NIJE BILA NA OVOM NIVOU OD 2012. GODINE! Veliki skok žitarice, vrednost kukuruza i pšenice u padu

CENA SOJE NIJE BILA NA OVOM NIVOU OD 2012. GODINE! Veliki skok žitarice, vrednost kukuruza i pšenice u padu

SJAJNE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Država daje subvencije, poznato kada kreće isplata

SJAJNE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Država daje subvencije, poznato kada kreće isplata

Naime, kada kupac želi da poruči taj navodno sniženi proizvod, shvati da je isti dostupan samo u prodavnicama. To je na stranici jasno naznačeno.

Kako je to moguće, i da li prodavac sme ovo da radi, provereno je u novosadskoj filijali Udruženja za zaštitu potrošača.

Kako su tamo naveli, jasno je da je reč o klasičnom triku trgovca kako bi se namamio kupac.

- Nepoštena trgovačka praksa. Da je sistem zaštite potrošača uređen i da je usvojen novi zakon o zaštiti potrošača ovakve slučajeve trebalo bi odmah sankcionisati kroz prekršajni nalog - kaže pravni savetnik pri NOPS, Marko Dragić.

Prema njegovim rečima, na taj način bi se verovatno stalo na kraj nepoštenoj trgovačkoj praksi koja je u poslednje vreme veoma zastupljena kod trgovaca.

rad od kuće
rad od kuće
Foto: Profimedia

- S toga nadam se da će se ubrzo to promeniti i da ce uskoro biti usvojen Zakon koji je trebalo i pre godinu dana da bude u skupštinskoj proceduri - navodi on.

Šta da radi potrošač?

- Do tada potrošacima ostaje samo opcija da trgovca prijave tržišnoj inspekciji ukoliko smatra da je oštećen i da su mu prava uskraćena - kaže on.

Onlajn šopovi su u obavezi da jasno naznače trajanje popusta

Svi onlajn šopovi u Srbiji po Zakonu o trgovini su inače u obavezi da jasno naznače trajanje popusta, odnosno od kog do kog datuma važi određeni prodajni podsticaj, podsećaju u Sektoru udruženja privrede Privredne komore Srbije (PKS) uoči prolećnih sniženja.

- Ponuda prodajnog podsticaja sadrži vrstu podsticaja, precizno i jasno određene robe ili usluge na koju se odnosi, period važenja podsticaja, sa naznakom datuma početka i datuma isteka, a u slučaju rasprodaje, naznaku 'dok traju zalihe', kao i sve eventualne posebne uslove vezane za ostvarivanje prava na podstica - ukazuju iz Sektora udruženja privrede PKS.

Prodajni podsticaj je ponuda robe ili usluge pod povoljnijim uslovima u odnosu na redovnu ponudu i to naročito sa sniženom cenom, posebnim uslovima prodaje, isporuke, sa obećanjem nagrade, sa pratećim poklonima u programima lojalnosti odnosno drugim pogodnostima" navodi se u Zakonu o trgovini.

A na sve to, pojedini očigledno zaboravljaju.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd