fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

RODITELJI, POČEO JE KONKURS ZA UPIS DECE U VRTIĆE: Detaljno uputstvo kako i do kada možete da aplicirate

Foto: Profimedia
Konkurs za upis u vrtiće počinje 29. marta i trajaće do 14. maja

Konkurs za upis u vrtiće počinje 29. marta i trajaće do 14. maja, najavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Kao i prethodnih godina, roditelji će podnositi elektronske prijave preko e-Uprave.

DA NAS ŠTO VIŠE BUDE NA OKUPU: Pomoć srpskoj dijaspori da nađe posao u Srbiji

DA NAS ŠTO VIŠE BUDE NA OKUPU: Pomoć srpskoj dijaspori da nađe posao u Srbiji

PREMIJERKA OTKRILA KAKO RADI "MOJA PRVA PLATA": U jednom srpskom gradu posle srednje škole dobijete posao

PREMIJERKA OTKRILA KAKO RADI "MOJA PRVA PLATA": U jednom srpskom gradu posle srednje škole dobijete posao

SLOM VOL STRITA: Nova finasijska noćna mora potresa svet!

SLOM VOL STRITA: Nova finasijska noćna mora potresa svet!

Prema rečima Gaka, aplikacija za prijavu je trenutno obustavljena, a ponovo će se pokrenuti kad Grad objavi broj slobodnih mesta. On je istakao da se svi čini, kako bi se proširili kapaciteti.

Prošle godine je konkursom za upis bilo mesta ima za 12.702 mališana, od kojih je 5.777 u jaslama, 2.207 za vrtićke grupe, 4.156 za četvoročasovni pripremni predškolski program, 546 za celodnevni i 16 za razvojne grupe. Kao i prethodnih godina, očekuje se da najviše dece bude upisano u obdaništa u Novom Beogradu, sledi Palilula, Zemun, Čukarica... Od prigradskih opština najviše mesta ima u Mladenovcu - 591, a najmanje u Barajevu - 205.

- Ove nedelje je dolaznost smanjena i iznosi oko 45 odsto - naveo Gak.

OSETLJIVE GRUPE SU PRIORITET

Prioritet pri upisu imaju deca iz osetljivih grupa, mališani čiji su roditelji zaposleni i redovni su studenti, oni koji su treće i svako naredno dete u porodici.

U prethodnih sedam godina obuhvat dece predškolskim obrazovanjem je povećan sa 45 na 73 odsto. Vrtiće pohađa oko 58.000 malih Beograđana, a Grad subvencioniše boravak u privatnim vrtićima za još oko 20.000 mališana.

- Mi smo naglasili da, ako postoji mogućnost da dete boravi kod kuće, tako i bude. Korona nas nije iznenadila. Od maja, kad su se otvorile ustanove, uz poštovanje mera, stalnu komunikaciju, pratili smo svaki slučaj, nebitno da li se radilo o detetu, roditelju ili zaposlenima. Bilo je slučajeva da su zaraženi zaposleni i deca, ali proces rada nije bio ugrožen.

Gak je rekao da je manje od 2.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama vakcinisano i pozvao ih da to učine.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd