Utorak 19. mar 2024.
Marko Čadež

Prilika za uspostavljanje saradnje: Nemačke kompanije traže PARTNERE iz regiona!

Foto: Tanjug
Privredna komora srbije organizuje susret

Privredna komora Srbije 31. maja organizuje u Beogradu Dan dobavljača Zapadnog Balkana za 24 nemačke kompanije koje traže partnere iz regiona.

Ekološki NAJCRNJA tačka: Otvaranje ponuda za sređivanje Vinče 6. jula

- Ovo je treća nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana, ali ono što je specifično, prvi put posle Minhena prošle godine, Dortmunda, sada to organizujemo zajedno sa Nemačkom privrednom komorom i Udruženjem za upravljanje materijalima i logistiku koje okuplja preko 9.000 najvećih nemačkih kompanija. Oni traže nove dobavljače, kooperante i nove partnere - izjavio je predsednik PKS Marko Čadež na Televiziji Pink.

MARKO-CADEZ
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na Danu dobavljača planirano je prisustvo 142 kompanije iz regiona, od kojih 50 iz Srbije.

- Prijavilo se preko 400 kompanija, dakle tek je svaka treća uspela da ispuni uslov. Morate da ispunite veoma stroge uslove i u procedurama i u procesima i u kvalitetu proizvoda i u načinu na koji vam je organizovana proizvodnja, na koji vam je organizovana fabrika. Prošlo je to za kvalifikacije, govorim dakle od 24 velike nemačke kompanije, govorim o negde 50 kompanija u Srbiji i 142 kompanije u regionu - navodi Čadež.

Vučić: U Novi Sad dolazi firma koja će zaposliti 500 inžinjera

On ističe da se ovi događaji pripremaju unapred i to veoma detaljno, tako da kada kompanije dođu da razgovaraju već postoje papiri, znaju o čemu se razgovara i o kojim proizvodima.

Prema rečima predsednika PKS, Nemci su zainteresovani za proizvode iz oblasti metaloprerade, proizvodnje automobilskih delova, prerade plastike i proizvodnje plastičnih delova, kao i elektroindustrije.

Zaradite NEKOLIKO HILJADA evra preko leta: Evo šta vam je potrebno za SEZONSKI RAD u Crnoj Gori

Upitan šta bi poručio srpskim kompanijama, Čadež je rekao da je u cilju pomoći domaćim kompanijama 23. maja održan seminar pod nazivom "Spremni za nemačko tržište".

- Odgovornost u procesu proizvodnje, kontrola kvaliteta, fleksibilnost da se prilagodite onome za koga proizvodite, bezbednost na radu takođe nije mala stvar. Mi smo sposobni da proizvedemo kvalitetan proizvod. Ono gde manjkamo jesu te procedure, procesi kontrole kvaliteta, procesi unutar proizvodnje, a to nije nešto što nije moguće naučiti, eventualna modernizacija proizvodnih linija takođe nije nemoguća uz podršku Vlade i programa koji su tu i postoje - rekao je Čadež.

Sjajne vesti za sezonske radnike: Uskoro će im osim plate teći i radni staž!

On kaže da Nemci uglavnom daju specifične zahteve o tome kakav im je proizvod potreban, sa svim crtežima i detaljima, nakon čega kompanija pita da li to dobavljač može da uradi, potom proveravaju procedure u fabrici i ako to sve prođe, dolazi do razgovora.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd