fbpx
Skip to main content
leto

GDE SRBI MOGU DA SLOBODNO PUTUJU? Za ove egzotične destinacije ne treba vam ni PCR test ni potvrda o vakcinaciji!

Foto: Profimedia
Popularne turističke destinacije popuštaju trude se da pravila prilagode tako da što više turista može da dođe

Iako gotovo svi traže ili PCR test ili potvrdu o vakinaciji, postoje zemlje u koje građani Srbije mogu da putuju i bez vakcine i bez prethodnog testiranja.

SVE VEĆE ULAGANJE U TURIZAM: Vlada Srbije usvojila novu uredbu o dodeli subvencija, evo na koga se tačno odnosi

SVE VEĆE ULAGANJE U TURIZAM: Vlada Srbije usvojila novu uredbu o dodeli subvencija, evo na koga se tačno odnosi

OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA POLA SATA: Cena karte izmenjena, putovanje biće skuplje ali i brže!

OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA POLA SATA: Cena karte izmenjena, putovanje biće skuplje ali i brže!

DETALJNO UPUTSTVO ZA POPUNJAVANJE POTREBNIH OBRAZACA ZA LETOVANJE: Jednostavno je, pratite upustva

DETALJNO UPUTSTVO ZA POPUNJAVANJE POTREBNIH OBRAZACA ZA LETOVANJE: Jednostavno je, pratite upustva

Na tom spisku su: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija Jamajka i Meksiko.

Albanija

Prema podacima sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova za prelazak albanske granice potrebna je samo lična karta. Takođe, državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina. Za maloletna lica ulazak je moguć isključivo sa pasošem.

Što se mera tiče, u Albaniji od 1. juna nije više obavezno nošenje maski napolju, dok će nastaviti da se nose u zatvorenom i na mestima gde nije moguće držati socijalnu distancu. Vreme policijskog časa je skraćeno i sada traje od 23 do 6 ujutro.

grčko-bugarska granica
Foto: Profimedia

Odlučeno je i da od 15. juna bude dozvoljeno okupljanje do 15 umesto do 10 osoba, a od 1. jula planirano je da se policijski čas skrati još više.

Severna Makedonija

U skladu sa odlukom Vlade, od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Jedini dokument koji je potreban je važeća lična karta.

Što se tiče mera koje su na snazi u toj zemlji, komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije preporučila je od 16. juna bude ukinut policijski čas i da se dozvoli organizovanje koncerata.

U Severnoj Makedoniji juče nije registrovan nijedan preminuli od korona virusa u prethodna 24 sata, prvi put od septembra prošle godine, objavile su zdravstvene vlasti. Od korona virusa u Severnoj Makedoniji do sada je umrla 5.471 osoba, dijagnostikovano je 155.536 zaraženih, a aktivnih slučajeva ima 437.

BiH

Državljani Srbije bez ograničenja mogu da uđu sa teritorije Srbije u Bosnu i Hercegovinu ili da budu u tranzitu. Za prelazak nije potreban čak ni pasoš, već je dovoljna lična karta.

Tokom letnje sezone, jedan grad u BiH je posebno atraktivan za tursite iz Srbije - Neum.

U ovom primorskom gradu nadaju se poseti proput prošlogodišnje, kada je u Neumu letovalo nekoliko desetina turista više nego što ima meštana.

Plaža na Kritu
Plaža na Kritu
Foto: Profimedia

- Nema značajnih korekcija cena u odnosu na prošlu sezonu. Suštinski, potražnja je ogromna, kapaciteti su ograničeni, tako da ako se u obzir uzme sve to, cene su i više nego povoljne - rekao je Marko Papić, osnivač zajednice Neum Region.

Crna Gora

Još jedna zemlja iz regiona koja dozvoljava državljanima Srbije ulazak bez PCR testa, karantina ili potvrde o vakcinaciji je Crna Gora.

Predsednik opštine Tivat Željko Komnenović je nedavno u intervjuu za naš portal rekao da je Vlada Crne Gore spremila poseban set epidemioloških mera za predstojeću letnju sezonu.

- Reč je o merama u vidu zdravstvenog osiguranja, ali i zbrinjavanja ljudi koji dolaze u Crnu Goru na letovanje, koji bi eventualno mogli da dobiju simptome. Obezbeđeno je besplatno lečenje koje plaća država Crna Gora, ulazi se bez PCR testova i ostalih ograničenja, dakle granice su otvorene. Prema najavama iz Vlade sigurno će tokom ove sezone biti tako - rekao je on.

Crna Gora, Srbija
Foto: Profimedia

Prema Komnenovićevim rečima, spremni su i protokoli što znači da će svi gosti koji uđu u Crnu Goru na graničnim prelazima dobijati flajere na kojima će znati tačno šta ih očekuje, gde treba da se jave, gde će im biti organizovana medicinska nega.

Meksiko i Jamajka

Bez PCR testa i potvrde u vakcinaciji građani Srbije mogu da putuju i na Jamajku i u Meksiko. Potrebna je samo prijava na granici.

Slovenija

Putovanja u Sloveniju u narednom periodu će biti olakšana, jer naši državljani sada ne moraju u desetodnevni karantin.

Slovenija je izmenila uslove za ulazak u državu, te je nekoliko zemalja uklonjeno sa "crvene liste", među kojima je i Srbija. Za ulazak u zemlju i dalje je potreban PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 dana, dokaz o izvršenoj imunizaciji protiv korone, ili potvrda o preležanom virusu. 

U Sloveniji su u poslednja 24 časa zabeležena samo 24 nova slučaja korona virusa od 1.023 testirane osobe što je 2,3 odsto pozitivnih rezultata.

Zbog ovakvog rezultata vlada Slovenije je odlučila da neće produžiti stanje epidemije od utorka 15. juna, ali će na snazi ostati još neke epidemiološke mere.

epidemija korona virusa
Foto: Profimedia

Dok Slovenija ne uđe u „zelenu fazu“ po kriterijumima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), što se očekuje krajem juna ili početkom jula, nošenje maski u zatvorenom prostoru će i dalje biti obavezno.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd