fbpx
Skip to main content
PKS

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NAGRADILA NAJODGOVORNIJE KOMPANIJE: Dodeljene nagrade "Đorđe Vajfert"

Foto: Promo
Privredna komora Srbije sedmi put dodelila je Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“, kompanijama i organizacijama koje su pokazale najveću posvećenost principima društvene odgovornosti u Srbiji.

Privredna komora Srbije sedmi put dodelila je Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“, kompanijama i organizacijama koje su pokazale najveću posvećenost principima društvene odgovornosti u Srbiji. Nagrađeno je ukupno 15 kompanija u tri kategorije  - velika privredna društva, srednja privredna društva i mikro/mala privredna društva.

 U kategoriji malih i mikro privrednih društava nagrađeni su: "Infostud 3", Subotica, "Neofyton", Novi Sad, "Novitet", Žitkovac, Omladinski edukativni centar, Niš, farmaceutska kompanija GSK, Beograd. U kategoriji srednjih  kompanija laureati su: "TeleGroup", Beograd, Specijalna bolnica "Čigota", Zlatibor, "Vega IT Sourcing", Novi Sad, "Bosis", Valjevo, "Manpower", Beograd. U kategoriji velikih društveno najodgovorniji su: "Tarket“, Bačka Palanka, DM DROGERIE MARKT, Beograd, "Telekom Srbija", Beograd, "Metalac", Gornji Milanovac, NIS AD, Novi Sad.

 - U proteklih 12 godina od kako se nagrada dodeljuje, sa pedeset kandidovanih u poslednjem, sedmom, ciklusu takmičenja, proširila se na više od 400 kompanija i organizacija. Deo te sve brojnije zajednice, danas su, ne samo velike kompanije, koje su i bili pokretači društvene odgovornosti u Srbiji. Iz godine u godinu, sve više je onih manjih mikro, malih i srednjih firmi. Ove godine, po broju kandidovanih za nagradu, prvi put su se izjednačile sa velikim. Za takmičenje se ovoga puta prijavilo po 25 velikih i manjih kompanija - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS.

 Društveno odgovorno poslovanje, ističe Vesović, danas postaje poslovni model, deo poslovne politike, u svim segmentima organizacije, u celom lancu vrednosti, u svim oblastima privređivanja. Taj model, kompanijama ne stvara trošak već donosi dodatu vrednost.

Jačanju svesti o značaju društveno odgovornog poslovanja, rastu broja društveno odgovornih kompanija, posvećenosti principima DOP-a značajno je doprinela i Privredna komora Srbije, nizom projekata i aktivnosti među kojima je i ova nagrada, koja ravnopravno i objektivno vrednuje sve aspekte poslovanja kao što su: tržište, zaposleni i upravljanje, životna sredina, društvena zajednica, imovina i kapital, dodao je Vesović.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da kompanije koje su danas nagrađene pokazale socijalnu odgovornost koju ne doživljavaju kao trošak već kao benefit.

- Ministarstvo privrede želi da bude podrška ovoj inicijativi i nastavićemo sprovodeći strukturne reforme da stvaramo ambijent u kome ćete da poslujete dobro - rekao je Stevanović čestitajući dobitnicima priznanja.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine istakao je značaj privrede i cirkularne ekonomije u kontekstu zaštite životne sredine.

- Nema društveno odgovornog poslovanja ukoliko se ne radi o očuvanju životne sredine. Bez domaćih kompanija i investitora u onome što radimo nema napretka - rekao je Trivan.

U sastavu žirija bili su predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zaštite životne sredine, Javnog medijskog servisa Srbije i civilnog sektora.

Nacionalnu Nagradu za društveno odgovorno poslovanje Privredna komora Srbije dodeljuje bijenalno od 2007. godine. 

Da li znate šta pokriva školsko osiguranje vašeg deteta i koliko ga plaćate?

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd