fbpx
Skip to main content
predsednici privrednih komora Srbije i tzv. Kosova, Čadež i Rukići

Šta piše u dokumentu koji je danas potpisan u Beogradu: Pogledajte sve detalje sporazuma! (FOTO)

FOTO: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC
Akcenat se stavlja na razvoj saobraćajne infrastrukture, energetsku diversifikaciju i pokretanje održivog turizma

Privredne komore Srbije i tzv. Kosova Zajedničkom izjavom, koja je danas potpisana u prisustvu visoke delegacije američke Vlade, izrazile su obostranu podršku poboljšanju ekonomskih i sveoukupnih odnosa dve strane, a posebno sporazumima, koji su potpisani u Vašingtonu 4. septembra.

PARAĆINSKA FABRIKA STAKLA U STEČAJU: Računi u blokadi od marta 2018. godine

PARAĆINSKA FABRIKA STAKLA U STEČAJU: Računi u blokadi od marta 2018. godine

ODLUKA KOJA ĆE MNOGIM VOZAČIMA DONETI MUKE! Zabrana benzinaca i dizelaša od 2030. godine!

ODLUKA KOJA ĆE MNOGIM VOZAČIMA DONETI MUKE! Zabrana benzinaca i dizelaša od 2030. godine!

ŠTA ĆE POTPISANI SPORAZUM IZ VAŠINGTONA DONETI SRBIJI? Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o DFC-u

ŠTA ĆE POTPISANI SPORAZUM IZ VAŠINGTONA DONETI SRBIJI? Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o DFC-u

U izjavi stoji da je proces normalizacije odnosa između dve strane osnovni preduslov za poboljšanje ekonomskog i društvenog statusa svih građana u regionu i da predstavlja preduslov za postizanje sveukupnog ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana.

Izjavom su podržali inicijativu regionalne saradnje Mini Šengen jer je ona, kako se navodi, važan korak ka prosperitetu i unapređenju stabilnosti i konkurentnosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana. Takođe, istakli su neophodnost da strane ostanu čvrsto posvećene potpisanim sporazumima i da obezbede njihovu implementaciju kroz pažljivo izrađen akcioni plan koji garantuje uspeh.

Izrazili su uverenje da angažovanje DFC sa svojim partnerima i njegovo stalno prisustvo u regionu demonstrira snažnu posvećenost SAD da doprinesu boljim ekonomskim perspektivama čitavog regiona. Takođe, dve komore će nastaviti da pružaju pomoć na svaki mogući način kako bi se postigla održiva ekonomska normalizacija.

Izjava, takođe, predviđa formiranje zajedničkog tima za ekonomsku saradnju, koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom, a koji bi radili i u Beogradu i u Prištini.

Primarna uloga tima jeste da aktivno doprinosi procesu ekonomske normalizacije i pruža pomoć i smernice svim stranama koje su u taj proces uključene, to jest Vladama, poslovnoj zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD i EU. Takođe, u okviru tima formiraće se sektorske grupe u kojima će se razmatrati, nadgledati i razvijati projekti iz specifičnih sektora:

1. Grupa za razvoj infrastrukture kako bi se doprinelo infrastrukturnim projektima koji se bave nastavkom izgradnje Auto-puta mira, između Niša i Prištine, rekonstrukcijom i modernizacijom železničkih linija i njihovih veza sa lukama na Jadranskom moru, izgradnjom i modernizacijom infrastrukture za industrijske zone i obezbeđivanjem tehnologija za projekte vezane za proizvodnu energije iz otpada itd.

2. Grupa za proizvodnju i diversifikaciju održive energije, koja se bavi diversifikacijom energije, za podršku otvaranju elektrane u kojoj se koriste litijumske baterije u regionu i istraživanje i eksploatacija litijuma i ostalih dragocenih ruda. Zatim tim za izgradnju fabrike stakla u regionu, čime se obezbeduje dobavljač za čitav region i slično.

3. Grupa za razvoj agro-turizma, koja bi istražila mogućnosti razvoja održivog turizma zasnovanog na ponudi lokalnih prirodnih resursa kao npr. Kopaonika i Brezovice, Rugova kanjona i slično. Dve strane izražavaju puno poverenje da će biti implementirani ranije potpisani sporazumi.

Zajednička izjava str 1
FOTO: Tanjug/SUZANA PELJTO

Zajednička izjava str 2
FOTO: Tanjug/SUZANA PELJTO

To su ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, obnavljanje i modernizacija železničke infrastrukture na "istočnom" pravcu Niš-Doljevac- Merdare-Priština i izgradnja Auto-puta mira Niš-Merdare-Priština. Ti sporazumi obezbediće osnovu i instrumente za značajno poboljšanje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana, navodi se izjavi.

Komore će pružati podršku svim stranama u identifikovanju projekata, izvođenju studija izvodljivosti i drugim potrebnim aktivnostima, čiji je cilj poboljšanje diversifikacije snabdevanja energijom i doprinos ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju i koristima za lokalne zajednice.

Potpisnice pozdravljaju nameru DFC-a da obezbedi finansiranje garantne šeme za obezbeđivanje kredita za mala i srednja preduzeća. Zastupnici poslovnih zajednica pozivaju sve zainteresovane strane da uzmu aktivno učešće u unapređenju ekonomske normalizacije predviđene vašingtonskim i ostalim sporazumima, čija bi puna i blagovremena primena angažovala kreativni, ekonomski, prirodni i naučni potencijal regiona u celini.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
27 Beograd