fbpx
Skip to main content
Vreme, Beograd, šetnja, ljudi

Privredni rast Srbije u trećem kvartalu 3,7 odsto: Izvoz porastao za 7,7 procenata

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2018. godine iznosio je 3,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Detaljniji obračun kvartalnog BDP za treće tromesečje, koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja metodom deflacije, biće objavljen 30. novembra, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

 Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je za 10,5 odsto u periodu januar-septembar 2018. godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 28,06 milijardi evra, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvoz je u posmatranih devet mesecu zabeležio rast od 7,7 procenata, i iznosio je 12,12 milijardi evra, dok je uvoz robe imao vrednost od 15,94 milijarde, što je povećanje od 12,8 procenata međugodišnje.

Hrvati u OZBILJNOM PROBLEMU: Njihovi radnici BEŽE IZ ZEMLJE, a strani ne žele da dolaze zbog malih plata

Deficit u robnoj razmeni iznosi 3,81 milijardu evra, i veći je za 32,5 odsto nego u istom periodu 2017.

Uvoz robe je pokriven izvozom sa 76 procenata, što je manje u odnosu na isti lanjski period kada je iznosio 79,6 posto.

U dolarskom iznosu, ukupna robna razmena sa svetom je iznosila 33,52 milijarde, što je porast od 18,7 odsto na godišnjem nivou. 

Sezonski radnici HRLE u Austriju: Plata 3.500 evra, smeštaj i hrana BESPLATNI, a evo koja zanimanje traže

Izvezeno je robe u vrednosti 14,47 milijardi dolara, za 15,6 procenata više nego u uporednom periodu prethodne godine, a uvezeno za 19,04 milijarde, ili za 21,1 posto više. Deficit iznosi 4,56 milijardi dolara, što čini povećanje od 42,6 odsto međugodišnje.

vreme
Srbija Danas / Jelena Obradović

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine, 34,3 procenta, a u uvozu Beogradski region, 46,2 posto.

U ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije zemlje članice Evropske unije imaju udeo od 63,7 posto. Pojedinačno po zemljama, najviše robe smo izvezli u Italiju, za 1,53 milijarde evra, dok smo najviše uvezli iz Nemačke, za 2,16 milijardi.

Naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,45 milijardi evra. Izvoz Srbije u zemlje CEFTA iznosio je od januara do kraja septembra 2,10 milijardi, a uvoz 658,9 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom je 320,1 odsto.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja - BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Rumunijom, Bugarskom, Slovačkom, Hrvatskom, Italijom, Velikom Britanijom, Švedskom i Slovenijom. 

SVAKOM RADNIKU PO 350 EVRA JEDNOKRATNE POMOĆI: Ako radite u ovim preduzećima u Srbiji napunićete džepove

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom i Nemačkom. 

Mesečni podaci za septembar pokazuju da je izvoz robe porastao za 1,5 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine, na 1,38 milijardi evra, dok je uvoz iznosio 1,78 milijardi, što je povećanje od 10,7 odsto.

Prema desezoniranom indeksu, izvoz je u septembru opao u odnosu na avgust za 1,8 posto, a uvoz je skliznuo za 1,0 procenat.

Pratite nas i na instagramu.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd