fbpx
Skip to main content
Andrej Plenković

Plenković se napokon oglasio o Agrokoru: Nije ništa novo rekao, ali je udario na rusku banku

Foto: Profimedia
Plenković je odbacio ocene da je hrvatska država nacionalizovala koncern Agrokor

Hrvatski premijer Andrej Plenković je konačno komentarisao sastanak vlasnika Agrokora i ministra finansija Zdravka Marića, o kojem je Ivica Todorić nedavno pisao na svom blogu.

Podsetimo, Marić je pre ulaska u vladu Tihomira Oreškovića na funkciji ministra finansija radio kao direktor za strategiju i tržišta kapitala.

Dan D za Ivicu Todorića: Od moćnika do čoveka koji je zavio u crno hiljade radnika

Sve oči uprte u revizore: Izveštaj o poslovanju Agrokora najavljen za četvrtak

Iako je Marić početkom ove godine tvrdio da je situacija u Agrokoru stabilna i da neće doći do stečaja, stvarnost ga je vrlo brzo demantovala. Marić je takođe tvrdio da se još u decembru prošle godine, zbog svoje ranije pozicije u Agrokoru izuzeo od donošenja bilo kakvih odluka o posrnulom koncernu, pa tako i o kreditu HBOR-a (na čelu čijeg Nadzornog odbora sedi upravo Marić) koji je dobio Agrokor, vlasnik Agrokora Ivica Todorić na svom je blogu ustvrdio da ga je Marić podsetio početkom marta i to u svojstvu izaslanika premijera Plenkovića.

Agrokor
Foto: Profimedia

Todorić pre gotovo tri nedelje objavio informaciju o sastanku s Marićem

Todorić je na svom blogu 24. juna objavio informacije o sastanku 26. februara pod okriljem noći u prostorijama vlade, na kojem su uz Todorića i njegovog šefa finansija Ivana Crnjca učestvovali potpredsednica vlade Martina Dalić, ministar finansija Zdravko Marić i tadašnji šef sabora Božo Petrov.

- 5 dana kasnije, Zdravko Marić dolazi kod mene u Agrokor, kako je rekao, u ime premijera. Obaveštavam ga da Agrokor ne treba pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama koje nam je poslužio na sastanku -  napisao je Todorić u istom blogu.

Kako su propali tajkuni bivše Jugoslavije: Imali zamkove, plaže, avione, a danas su pali na "prosjački štap"

"Ako se obavljaju razgovori, ne znači da se donose i odluke" 

Danas se o tom sastanku, više od dve nedelje nakon što je Todorić pisao o njemu, konačno oglasio i premijer Plenković. Ali, nije rekao ništa konkretno.

Ivica Todorić
Foto: Profimedia

- Vodili su se brojni razgovori, a sve u interesu dobrobiti i očuvanja hrvatske ekonomije, našeg finansijskog stanja i sprečavanja negativnih efekata na ekonomiju, zaposlene i turističku sezonu. Svi koraci koje smo napravili bili su u toj funkciji, a ako se obavljaju neki razgovori, ne znači da se donose i odluke -  rekao je danas Plenković komentarišući susret Marića i Todorića.

"Nismo nacionalizovali Agrokor"

Propao mu biznis pa prešao u blogere: Ivica objavio "14 koraka PLJAČKE AGROKORA koje je odobrila Vlada"

Plenković je istom prilikom odbacio ocene koje dolaze iz Sberbanke da je hrvatska država nacionalizovala koncern Agrokor te da stoga mora da vrati i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci, ističući da je u slučaju Agrokora na snazi zakon koji omogućava vanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju.

- Sberbanka je jedan od stalnih, potpuno informisanih članova privremenog saveta od nultog dana - rekao je Plenković novinarima u sklopu Dana otvorenih vrata Sabora na svečanosti Dana nezavisnosti.

tramvaj u Zagrebu
Foto: Profimedia

- Njihovi su predstavnici učestvovali u razgovorima i s bivšom upravom (Agrokora) i s vladom i u okviru koordinacije različitih banaka. I imaju sve informacije i mislim da njihovi pravnici jako dobro čitaju, što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Nacionalizacija je nešto drugo. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju -  rekao je Plenković.

- Sberbanka ima legitiman interes štititi svoj novac, ali..."

Sberbanka je, dodao je, jedan od bitnih učesnika koji je imao i prilike, i trenutka, i mogućnosti "da kaže sve što želi u ovom proces i da u njemu učestvuje"

- Verujem da imaju legitiman interes štititi svoj novac. Međutim, isto tako, treba reći da oni kada su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas, ni mene, ni vladu. Dakle, oni su komercijalna banka koja je, verujem, uz odgovarajući due dilligence, donosila odluke o tako velikom kreditiranju, a sada su u procesu restrukturiranja i nagodbe jedan od aktera - rekao je Plenković.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd