fbpx
Skip to main content
Radnici

Profit javnih preduzeća u 2017. 24 milijarde

Foto: Profimedia
Javna preduzeća su prošle godine imala ukupan neto dobitak u iznosu od 23,7 milijardi dinara, na čelu sa "Srbijagasom" čiji je profit više od polovine ovog iznosa

Tako je od 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Srbija, pozitivan finansijski rezultat za 2017. godinu ostvarilo 31 javno preduzeće, dok je negativan neto rezultat, odnosno minus u kasi imalo šest javnih preduzeća.

Na listi najuspešnijih javnih preduzeća prošle godine ubedljivo prvo mesto pripalo je JP "Srbijagas" koji je imao 16,7 milijardi dinara dobiti, sledi EPS sa gotovo tri puta manjim iznosom profita, 6,4 milijardi dinara, zatim JP "Jugoimport SDPR" koji je imao 3,1 milijardu dinara neto dobiti, JP EMS sa tri milijarde i JP "Pošte Srbije" koja je ostvarila 2,2 milijarde dinara profita.

- Realizovani poslovni dobitak javnih preduzeća u 2017. godini veći je za 56 odsto u odnosu na planiranu dobit za isti ovaj period – kažu u Ministarstvu privrede.

Kako naglašavaju, realizovani poslovni prihodi u 2017. godini manji su za šest odsto u odnosu na planirane, ali su i rashodi sniženi, i to za devet odsto u odnosu na planirane troškove za isti period.

Pre četiri godine bili u minusu

- Javna preduzeća čiji je osnivač Srbija nekoliko godina unazad ostvaruju sve bolji poslovni rezultat. Dobar trend došao je nakon što je Ministarstvo privrede donelo smernice preduzećima kako da formiraju poslovnu politiku i planove rada – kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Prema njegovim rečima, javna preduzeća su u 2014. godini ostvarila neto gubitak od oko 65 milijardi dinara, a u 2015. godini, prvoj godini primene strožijih smernica, umesto minusa zabeležila su plus od 2,5 milijarde dinara.

- Preokrenuli smo trend i svake naredne godine ukupan neto rezultat je bio sve bolji, da bi 2017. godinu javna preduzeća završila sa plusom od čak 23,7 milijardi dinara – ističe Stevanović.

Podsetimo da su javna preduzeća pre četiri godine bila u debelom minusu, sa zbirnim neto gubitkom od 65,3 milijardi dinara. Prednjačio je pomenuti "Srbijagas" koji je bio rekorder sa neto gubitkom od 51,4 milijarde dinara u 2014.

Već naredne 2015. godine javna preduzeća su uspela da isplivaju na zelenu granu i ostvare skroman dobitak u iznosu od oko 2,5 milijarde dinara. Na kraju 2016. godine profit javnih preduzeća iznosio je 4,4 milijarde dinara, da bi u 2017. dostigao 23,7 milijardi dinara.

Premašili plan za 22 odsto

U Ministarstvu privrede ističu i da se pozitivan trend poslovanja javnih preduzeća nastavlja i u 2018. Godini.

- Tako su 37 javnih preduzeća u prvom tromesečju ove godine imali neto dobit od 16,4 milijardi dinara, što je za čak 22 odsto više od plana koji su zacrtali – navode u resornom ministarstvu.

Prvih pet javnih preduzeća po dobiti u 2017. godini

  • Srbijagas 16,7
  • EPS 6,4
  • Jugoimport SDPR 3,1
  • EMS 3
  • Pošte Srbije 2,2

*iznosi u milijardama dinara

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd