fbpx
Skip to main content
Vino, grožđe, vinograd

Proizvođači VINA na mukama: Promena KLIME utiče na kvalitet šampanjca

Foto: Profimedia/ilustracija
Šampanjske kuće traže rešenja

Izgleda da je šampanjska industrija poprilično pogođena ovom pričom. Ako se pitate kako, sledi analiza.

Povećanje temperature i ranija berba u renomiranom vinogradarskom regionu proizvode grožđe sa manjom kiselinom, a kiselost je važna kako za proces starenja, tako i za svežinu čuvenog penušavog vina, čime se utiče na ukupni ukus penušavca.

Pročitajte i:

- Berba sada stiže dve nedelje ranije nego što je to bio slučaj pre 20 godina - kaže Anton Malasanž suvlasnik jedne šampanj kuće.

Naravno, ukus je ključan, a proizvođači šampanjaca su davno dodali ostala vina kako bi poboljšali ukus vintidž vina. Različiti proizvođači vina usvajaju različite tehnike za borbu protiv ovog problema.

Dok je Malasanž specijalno dizajnirao rezerve za dodavanje "svežine" čuvajući ih prirodnom plutom, Žan Baptist Lekalon iz druge poznate šampanjske kuće radi na tome da grožđe postane otpornije na toplije temperature i bolesti i štetočine koje se na toploti šire. I drugi proizvođači šampanjca pokrivaju tlo slamom kako bi sačuvali mikrobe u tlu i blokirali drugi krug fermentacije u bačvama, kako bi očuvali kiselinu.

Grožđe
Grožđe
Foto: Profimedia

- Mi smo izmislili mehuriće kako bismo nadomestili nezrelost grožđa. Kao poljoprivrednicima, naš posao, naš život, naša strast je bila da se stotinama godina prilagođavamo klimatskim promenama. Ako se u budućnosti klima bude toliko zagrejala, moraćemo da pravimo burgundija vina.

Srećom, ceo region je zabrinut zbog opasnosti od klimatskih promena. Od 2003. godine region je debitovao kao prvi vinoradarski region koji izračunava svoj ugljenični otisak (količina ugljen dioksida koji se ispušta u atmosferu) i preduzima korake da ga smanji. Ishod je 15 procenta redukcije po broju isporučenih boca.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd