fbpx
Skip to main content
duvan

PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI CVETA: Sve više površina pod ovom biljkom, a duvandžije se žale na MANJAK RADNE SNAGE

Foto: Profimedia
Površine pod duvanom u Sremu se iz godine u godinu povećavaju.

Iako ova vrsta proizvodnje traži velika ulaganja, sigurno tržište je osnovni razlog što se mnogi proizvođači odlučuju za ovu vrstu proizvodnje.

U Sremu iz godine u godinu duvana je sve više. Oni koji se godinama bave uzgojem ušli su u sve tajne ove proizvodnje i postižu izuzetno dobre rezultate. Tako i u ataru sela Hrtkovci u opštini Ruma ova kultura zauzima značajne površine, a berba je u punom jeku.

SVE NADE POTONULE! Crnogorci računali na postsezonu, ali epidemija urušila sva očekivanja!

SVE NADE POTONULE! Crnogorci računali na postsezonu, ali epidemija urušila sva očekivanja!

NIKO NE ŽELI DA BUDE PASTIR U SRBIJI: Plata 60.000 dinara, ali nema ko da radi!

NIKO NE ŽELI DA BUDE PASTIR U SRBIJI: Plata 60.000 dinara, ali nema ko da radi!

DANAS I SUTRA KLJUČNI RAZGOVORI NA VIŠE FRONTOVA: Koje će sve projekte DFC finansirati u našoj zemlji?

DANAS I SUTRA KLJUČNI RAZGOVORI NA VIŠE FRONTOVA: Koje će sve projekte DFC finansirati u našoj zemlji?

Na svojih 58 jutara Živko Rajaković iz ovog sremskog mesta, obavlja sve agrotehničke mere, a ono što je, kaže, najvažnije je dobar raspored padavina i kvalitet zemljišta na kojem je duvan rasađen.

- Vodili smo računa o svakom trenutku proizvodnje, od proizvodnje rasada pa do kraja, a imali smo izuzetno kvalitetan rasad. Zemljište je takođe dobro pripremljeno, sve mere nege i zaštite su urađene na vreme, tako da je rezultat neminovan - kaže Rajaković.

Veliki problem radna snaga

Porodica Rajaković godinama je sticala sve više znanja o proizvodnji duvana, pa tako sada savetuju mnoge koji tek počinju. Najpovoljnije vreme za setvu duvana je od 10. do 26. marta. Plastenik za rasad mora biti na dobro osunčanom mestu, a savet za one koji ovu kulturu seju u plivajuće kontejnere je da obavezno urade i hemijsku analizu vode.

Ukoliko se ispoštuju sve potrebne mere rezultat ne može da izostane, ali pod uslovom da i vremenske prilike budu zadovoljavajuće. Ove godine padavina je bilo dovoljno i bile su dobro raspoređene. Sve je išlo na ruku duvandžijama, a jedino što ih muči je nedostatak radne snage, jer berba se radi ručno.

- U ovom trenutku najveći problem nam je radna snaga. Duvan treba obrati na vreme, nema odlaganja, a do berača je teško doći. Ja imam jednu grupu radnika, ali i sa njima je teško, jer nekada dođu, nekada ne. Teško je. Čak i da ih platiš više - ne vredi - dodaje sagovornik koji i pored problema sa radnicima uspeva berbu da obavlja kvalitetno i na vreme.

Duvan
Duvan
Foto: Profimedia

"Važno je da imaš kome da prodaš"

Ove godine cena duvana prve klase je četiri evra i 40 centi, a druge tri evra i 60 centi. To je prihvatljivo, kaže Rajaković, a najvažnije u proizvodnji, koja je izuzetno skupa je obezbeđeno tržište i garantovana isplata.

- Ono što je mene opredelilo da se bavim proizvodnjom duvana je sigurno tržište. Lakše je raditi kada znaš da imaš kome to i da prodaš. Duvan prodajem firmi Japan Tobaco i imam sigurnu isplatu. Važno je imam što više duvana prve klase jer onda imam i najveću zaradu. Upravo zbog toga sve radimo po propisu, a posebnu pažnju poklanjamo i sušenju duvana - kaže ovaj proizvođač iz Hrtkovaca.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd