fbpx
Skip to main content
Prokop

Promene u železničkom saobraćaju: Ako šaljete kola za Bar, moraćete na Topčider

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Prinudno rešenje

Iako je bilo očekivano da će se puštanjem u rad "Prokopa" rešiti i kompletan železnički saobraćaj u prestonici, ispostavilo se da kroz ovu stanicu neće prolaziti auto-vozovi.

Zvuči neshvatljivo, ali iz Železnice objašnjavaju da tako nešto nikada nije ni bilo predviđeno. Kako stvari stoje, ako koristite usluge autovoza moraćete na Točider. 

zeleznička stanica Beograd
Foto: Profimedia

Od prvog jula, umesto sa Glavne železničke stanice u Beogradu, putnici koji idu za Bar na voz će se ukrcavati u Topčideru. Preduzeće "Srbija voz" ovih dana je angažovalo radnike koji "šminkaju" i uređuju stanicu, koja nije u funkciji već decenijama. To će biti prinudno rešenje. 

Renoviranje privremene stanice Topčider, koju je nekada koristila kraljevska porodica koštaće 4 miliona dinara. U dva stanična objekta biće uređeni čekaonica, blagajna, toalet za putnike i prostorije za radnike. 

Zašto, kada su sve nade bile uprte u "Prokop"? 

- Nijednim planskim dokumentom, u pretodnom periodu nije bilo predviđeno da auto vozovi saobraćaju iz železničke stanice Beograd centar u Prokopu. Beograd centar u Prokopu nije funcionalno opredeljen niti planiran za saobraćaj autovozova - kaže Nenad Stanisavljević, iz preduzeća Infrastruktura železnica Srbije. 

Prokop
Foto: Srbija Danas

Za takav vid transporta planirana lokacija je Zemun. Početak izgradnje Tehničko-putničke stanice Zemun počeće tek krajem ove godine. Završetak radova očekuje se za dve godine. 

- Utovar, odnosno istovar praćenih automobila vršiće se u Zemunu. S obzirom na trenutnu situaciju i raspoloživost infrastrukturnih kapaciteta, stručne službe Srbija Voza odlučile su da je, do završetka radova, stanica Topčider tranutno najbolje rešenje za utovar i istovar praćenih automobila. 

Jedini takav voz saobraća na liniji Beograd - Bar. Ali Topčider, kao i Prokop nosi sa sobom još jedan problem. Broj linija gradskog prevoza. Zbog čega je preduzeće Srbija voz poslalo zahtev gradu za uvođenje novih linija u tom delu Beograda. Jedno je za sada sigurno. Od 1. jula, kompletan međunarodni železnički saobraćaj, osim linija koje prevoze automobile preseliće se na "Prokop".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd