Skip to main content
Vladimir Putin

Putin sa predsednicima Tadžikistana i Uzbekistana: Energetika, bezbednost i biznis GLAVNE TEME RAZGOVORA

Foto: Profimedia
"Imamo puno pitanja"

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) sa predsednicima Tadžikistana i Uzbekistana, Šavkatom Mirzijojevim i Emomalijem Rahmonom.

Glavne teme razgovora su regionalna bezbednost i pitanje saradnje u različitim sferama biznisa, počev od trgovine, pa sve do energetike.

- Imamo puno pitanja, pre svega kada je reč o osiguravanju bezbednosti, budući da se Tadžikistan graniči sa Avganistanom na jugu - rekao je Putin Rahmonu.

Vladimir Putin sa Emomalijem Rahmonom
Vladimir Putin sa Emomalijem Rahmonom
Foto: Profimedia

Takođe je rekao da će više prilike za razgovor imati u septembru kada je predviđeno da Putin poseti Dušanbe. On je naveo i da je trgovinska saradnja između Rusije i Tadžikistana u prvom kvartalu ove godine porasla za 18 odsto u odnosu ne prethodnu.

- Ruske kompanije su uložile skoro dve milijarde dolara u ekonomiju Tadžikistana. Učestvujemo u modernizaciji vaše vojske, ali i u pripremi vojnih kadrova, imajući u vidu da se preko 500 tadžikistanskih vojnika obučava u Rusiji - naglasio je Putin.

Tmuran kraj nedelje na berzama: Dolar i evro tonu zbog OVIH razloga

Sa druge strane, sa uzbekistanskim liderom razgovarao je o krupnim projektima, a pre svega o izgradnji nuklearne elektrane u toj zemlji.

Vladimir Putin sa Šavkatom Mirzijojevim
Vladimir Putin sa Šavkatom Mirzijojevim
Foto: Profimedia

- Do kraja godine krećemo sa izgradnjom, to će biti strateški pravac naše saradnje - ukazao je Putin i podsetio da će u Uzbekistan doputovati u oktobru.

- Pamtim vaš poziv, hvala, potrudiću se da dođem najesen, kada smo i planirali - zaključio je Putin.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
16 Beograd