fbpx
Skip to main content
solarni paneli

RAČUNI ZA STRUJU PREPOLOVLJENI: U Zapadnoj Srbiji prva solarna elektrana već pokazuje benefite (FOTO)

Foto: RINA
Ovo je jedna od prvih solarnih elektrana velikog kapaciteta u Srbiji koja je u funkciji.

Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije beleže snažan porast u svim krajnje korisnim sektorima, a ovakavan način korišćenja snage vetra i sunca postaje sve zastupljenije i u našoj zemlji. Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji postavljena je u čačanskom selu Vranići, snage 500 kilovata i ona je napravljena za potrebe proizvodnje i prodaje električne energije.

KO VISOKO LETI, NISKO PADA? BITKOIN U MINUSU: Kriptovaluta jutros pao ispod 52.000 dolara

KO VISOKO LETI, NISKO PADA? BITKOIN U MINUSU: Kriptovaluta jutros pao ispod 52.000 dolara

"HRANIMO NEŠTO ŠTO JE GOTOV PROIZVOD" Zbog smanjene potražnje imamo višak ribe, šta nakon posta?

"HRANIMO NEŠTO ŠTO JE GOTOV PROIZVOD" Zbog smanjene potražnje imamo višak ribe, šta nakon posta?

TREND RASTA IZVOZA: Suve šljive iz Srbije tražene u Evropi, četiri sorte donose najveću zaradu

TREND RASTA IZVOZA: Suve šljive iz Srbije tražene u Evropi, četiri sorte donose najveću zaradu

Ovo je jedna od prvih solarnih elektrana velikog kapaciteta u Srbiji koja je u funkciji. Na ovom postrojenju montirano je oko dve hiljade solarnih panela sa snagom od 250 vati.

- To ispunjava potreba za nekih 100 domaćinstava koji mogu da se napajaju sa ove elektrane. Ovi paneli su iz 2015. godine, a sada već imamo panele veće snage od 400 vati. Uz pomoć obnovljivih izvora enregije svako za potrebe svog domaćinstva može da namontira četiri do pet panela i time da omogući napajanje nekih osnovnih potrošača, kao što su rasveta, računari, rashladni uređaji - kaže inženjer Saša Luković.

Sve češće se velike kompanije odlučuju da instaliraju upravo solarne panele, a najčešći razlog je pre svega ekonomski, a zatim i ekološki.

- Znamo da se računi kreću na nivou od četiri do pet hiljada dinara, oni mogu da se prepolove i na taj način se ostvaruje ušteda. Ono što je bitno kada montirate panel i pustite ga u rad, vi već sledćeg meseca imate benefit, tako da se efekat instalacije ovakve opreme vidi odmah na startu - zaključuje Luković.

Saša Luković
Saša Luković
Foto: RINA

Svakodnevno se mora podizati svest o nužnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Doprinos tome daju konkretni primeri poput čačanskog Naučno tehnološkog parka na čijem krovu je takođe instalirana solarna eleketrana jačine 25 kilovata i za nekoliko dana počeće sa proizvodnjom električne energije, koja će služiti za potrebe halskog prostora u kom se nalaze proizvodni pogoni kompanija koje rade upravo u sklopu NTP.

- U našem okruženju se povećava broj firmi koje su instalirale solarne elektrane na krovovima svojih objekata, to su iskusni privrednici koji znaju da im to donosi odličan ekonomski rezultat. Takođe, i brojna domaćinstva idu tim putem. Osnovni razlog je ekonomska dobit i doprinos zdravijoj i čistijoj sredini - kaže Mirko Pešić, v.d.direktora NTP Čačak.

On ističe da se sa ovim projektom daje šansa i svim start ap kompanijama koje se bave ovom oblašću da razvijaju svoja znanja, ispitaju svoje pretpostavke i stvaraju nove inovativne ideje.

solarni paneli
Foto: RINA

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd