fbpx
Skip to main content
prazan poslovni prostor

RAD OD KUĆE ZAPALIO ALARM NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Nema ko da iznajmi poslovni prostor

Foto: Profimedia/ilustracija
Tokom pandemije korona virusa i potrebe za radom na daljinu postavlja se pitanje o održivosti velikih kancelarijskih prostora

Kad je Gugl pre nekoliko nedelja objavio da odustaje od planova za unajmljivanje novih kancelarijskih prostora u Dablinu, to je označilo zvono za uzbunu na tržištu nekretnina u tom gradu.

TOP SAVETI KAKO DA PAPRENO MNOGO ZARAĐUJETE NA SVOM POSLU! Ovo su koraci koji nesumnjivo donose uspeh!

TOP SAVETI KAKO DA PAPRENO MNOGO ZARAĐUJETE NA SVOM POSLU! Ovo su koraci koji nesumnjivo donose uspeh!

POVEĆAN BROJ BLOKIRANIH RAČUNA FIRMI U BiH! Pobrojana skoro sva privredna preduzeća

POVEĆAN BROJ BLOKIRANIH RAČUNA FIRMI U BiH! Pobrojana skoro sva privredna preduzeća

SRBIJA DALEKO ISPRED EVROPE! PRVA PO STOPI EKONOMSKOG RASTA: Nezaposlenost niža nego ikada

SRBIJA DALEKO ISPRED EVROPE! PRVA PO STOPI EKONOMSKOG RASTA: Nezaposlenost niža nego ikada

Gugl je itekako prisutan u dablinskim "Silicijumskim dokovima", gde ima sedište u Evropi, delu grada oko dokova, gde se nalaze glavni igrači "big teka", uključujući Fejsbuk, Tviter i Er-bi-en-bi, prenosi Seebiz.

rad od kuće
Foto: Profimedia/ilustracija

No tokom pandemije korona virusa i potrebe za radom na daljinu postavljaju se pitanja o održivosti velikih kancelarijskih prostora. Gugl tvrdi da ostaje posvećen Dablinu - gde ima više od 8.000 radnika - i kupio je još dve zgrade koje još uvek planira da napuni.

Tržište komercijalnih nekretnina u Dablinu u drugom je tromesečju praktično zamrlo, jer je zemlja bila u dubokom lokdaunu, prema kompaniji za nekretnine CBRE koja je u tom periodu izvestila o samo petnaest transakcija najma kancelarija.

Meri Hant, vođa istraživanja u toj kompaniji, izjavila je za CNBC da će verovatno doći do usporavanja novih kancelarijskih poslova u narednim mesecima zbog korona krize, ali i zato što se "tehnološki divovi u predsedničkoj godini nastoje povući".

Vladine agencije nisu mogle obaviti posete i obilaske kako bi privukle kompanije da investiraju, a Hant je rekla da je to uzrokovalo "slabljenje u transakcijama".

prazna kancelarija
Foto: Profimedia/ilustracija

Šejn Fleming, stručnjak za nekretnine i osnivač kompanije "Fleming Real Estate", rekao je da ovaj trend nije svojstven samo Dablinu, ali da irski glavni grad još uvek ima nekoliko potpisanih velikih kancelarijskih poslova koji su u proceduri, ukazujući na kontinuirana proširenja Amazona i LinkedIna.

Osim toga, prema izveštajima, TikTok traži veliki kancelarijski prostor u glavnom gradu kapaciteta do 5.000 ljudi.

Fleming je dodao da nedostatak stanova za radnike u gradu, kao i politike planiranja oko visina zgrada predstavljaju dodatne izazove.

- Ako gradsko veće Dablina ne dopusti povećanje visine zgrada unutar delova grada, Dablin će izgubiti buduće mogućnosti - rekao je.

Hant podvlači razliku između trenutne situacije na tržištu nekretnina i onoga što je bilo tokom finansijske krize 2008. godine.

- Bilo je dosta sredstava na raspolaganju uoči globalne finansijske krize. Veliki deo kancelarijskog prostora u Dublinu gradio se spekulativno - rekla je.

- Kada se pad tržišta dogodio, mnoge kancelarije su ostale slobodne. Poslednjih godina razvoj se više kontroliše s developerima koji osiguravaju unajmljivače pre gradnje.

- Iz perspektive izgradnje novih zgrada pad nije toliko oštar - rekla je Hant.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd