fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia/ilustracija

Radosni radnici! Stiže konačna verzija ugovora sa Fijatom

Foto: Profimedia/ilustracija
Uspešan dijalog

Osnovna struktura novog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Kompanije "Fijat Krajsler automobili" i države Srbije utanačena je u prethodnih šest meseci, usmeno i elektronskom poštom, a "nijanse" konačne verzije tog dogovora, zvaničnici dve strane preciziraće do kraja ove nedelje.

Vlada Srbije je konačno spremna da u skladu sa vlasničkim udelom, pomogne nastavku razvoja ove fabrike, čak i u proizvodnji novog modela, koji bi sa montažnih traka trebalo da siđe u drugoj polovini naredne godine.

Delegacija iz Torina, predvođena Alfredom Leđerom, šefom svih direktora proizvodnje fabrika u Evropi, i Silvijom Verneti, čelnicom "Fijat Srbija", kao prethodnica potpisivanju novog ugovora, u utorak stižu u Beograd. Sada je već izvesno, da se novim ugovorom, u proizvodnom procesu, neće menjati suština decenijske saradnje.

Fijat
Fijat
Foto: Profimedia

Još je neizvesno da li će novim ugovorom biti predviđena stavka prema kojoj se strane obavezuju da stalno angažuju 2.433 radnika, kako je to definisano pre deset godina, ali je jasno da otpuštanja zaposlenih neće biti - bez "preke potrebe". Čelnici kompanije u Kragujevcu, na osnovu informacija kojima raspolažu, veruju da će "Fijat Srbija" već u drugoj polovini naredne godine uposliti više stotina radnika.

U samoj fabrici - vri kao u košnici. U model 500L već nekoliko dana ugrađuje se hibridni pogon. Šefovi višeg nivoa se pripremaju za ugradnju motora na elektro-pogon. U pitanju su najnovije svetske inovacije u automobilskoj industriji. Navi aduti FKA za svetsko tržište.

Čelnici sindikata fabrike "Fijat Srbija" tvrde da su prijatno iznenađeni informacijom o nastavku saradnje. Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici, kaže da su svi detalji do kojih je došao pozitivni, ali da će sindikalci insistirati na tome da broj uposlenih ostane isti kao i u prethodnom ugovoru.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd