fbpx
Skip to main content
selo

RASPISAN JAVNI KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA: Na raspolaganju pola milijarde za zadruge

Foto: SD/ilustracija
Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama sa čitave teritorije Republike Srbije raspisan 19. aprila 2021. godine i trajaće do 24. maja 2021. godine

Kako je saopšteno, podnosioci prijava mogu biti zemljoradničke i poljoprivredne zadruge različitih registrovanih delatnosti.

SRBIJA POKLANJA MLADIMA 150.000 KUĆA NA SELU: Pogledajte koji su uslovi da baš vi dobijete novi dom!

SRBIJA POKLANJA MLADIMA 150.000 KUĆA NA SELU: Pogledajte koji su uslovi da baš vi dobijete novi dom!

USPEH SRPSKE EKONOMIJE: Očekuje se rekordan rast BDP-a naše države

USPEH SRPSKE EKONOMIJE: Očekuje se rekordan rast BDP-a naše države

ZNATNO VEĆA POTRAŽNJA KROMPIRA I KRASTAVCA: Brojne cene namirnica na srpskim pijacama snižene!

ZNATNO VEĆA POTRAŽNJA KROMPIRA I KRASTAVCA: Brojne cene namirnica na srpskim pijacama snižene!

- Prava i očekivana vest za udružene domaćine Srbije! Do 7,5 miliona za nove, do 15 miliona za stare, ukupno pola milijarde dinara za zadruge - istakao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

U okviru "Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije" ove godine opredeljeno je 500 miliona dinara za te namene, a prema uslovima programa novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na iznos do 7,5 miliona dinara po zadruzi.

Starim zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama smatraju se na konkursu one formirane do kraja 2016. godine i za njih će biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

koze
Koze.
Foto: Profimedia

Novina u odnosu na prethodne konkurse su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva i za njih je opredeljeno do 7,5 miliona dinara po zadruzi.

Sredstva su namenjena za nabavku životinja za potrebe formiranja ili povećanja stočnog fonda, nabavku opreme i mehanizacije za potrebe unapređenja farmi za proizvodnju mleka i tov stoke, opremu za preradu mleka i mesa; opremu i mehanizaciju u voćarstvu, vinogradarstvu, povrtarstvu i ratarstvu, podizanje matičnih zasada, opremu i mehanizaciju za skladištenje, sortiranje, pakovanje i preradu voća i povrća; opremu i mehanizaciju za proizvodnju i preradu ukrasnog, aromatičnog, začinskog i lekovitog bilja; skladištenje i preradu žitarica; opremu za pčelarstvo, kao i za privredni ribolov, uzgoj i preradu ribe. Programom je predviđeno da se sredstva zadrugama dodeljuju i za izgradnju novih smeštajnih kapaciteta u turizmu nabavkom montažnih objekata kao i za pripremne građevinske radove koji su u vezi sa postavljanjem montažnih objekata i troškove opremanja tih smeštajnih kapaciteta.

Zadruge sa registrovanom delatnošću iz oblasti izrade zanatskih proizvoda, proizvoda starih i umetničkih zanata kao i proizvoda domaće radinosti, mogu da računaju na sredstva za nabavku opreme, mašina i alata kojima će unaprediti svoje poslovanje.

Polje spelte
Foto: Profimedia

Rok za podnošenje prijava je 24. maj 2021. godine, ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje komisija za ocenu i kontrolu realizacije projekta, a nakon zaključenja ugovora zadruge imaju rok od šest meseci za realizaciju svojih projekata.

Do sada je u okviru programa "500 zadruga u 500 sela" koji je od 2017. do 2020. godine sprovodio Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj u partnerskom odnosu sa Akademijskim odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti opredeljeno ukupno 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava za zadrugarstvo, čime je podsticaj za svoj rad dobilo 80 novoformiranih, 68 starih i 4 složene, što čini broj od ukupno 152 zadruge različitih delatnosti sa čitave teritorije Republike Srbije.

U Srbiji je od početka realizacije državnog programa podrške razvoju zadrugarstva do danas formirano gotovo 900 novih zadruga.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd